Hlavní obsah

Česko prodalo pětileté dluhopisy, Kalousek neskrýval nadšení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel
Aktualizováno

Česká republika prodala v prvním kole aukce pětiletých dluhopisů cenné papíry za 7,6 miliardy korun. Poptávka dvojnásobně překročila nabídku. Průměrný výnos podle ministra financí Miroslava Kalouska (TOP 09), který aukci označil za velký úspěch, činil zhruba 3,5 procenta.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr financí Miroslav Kalousek (TOP 09)

Článek

„Jsem velmi rád, že mohu oznámit velmi úspěšnou aukci pětiletých dluhopisů České republiky na domácím (korunovém) trhu, kdy poptávka více než dvojnásobně převýšila naši nabídku," řekl Kalousek, který se v Bruselu účastnil zasedání s kolegy z EU.

Aukce se podle něj zúčastnila vedle českých subjektů i řada zahraničních investorů. „Prodali jsme je s průměrným výnosem 3,52 procenta, což je vzhledem k současné situaci na kapitálových trzích velmi dobrá cena,“ uvedl český ministr. Ten očekává ještě to, že se něco málo prodá v „konkurenčním kole", takže by se celkem jednalo o dluhopisy za zhruba osm miliard korun.

Další aukce v dohledu

„Pro mě bylo nepotěšující, že poptávka dvakrát překročila nabídku, protože řada jiných zemí má zcela opačné problémy," podotkl ministr. Například Slovensko v aukcích opakovaně neuspělo. Řada států zase musí nabízet výrazně vyšší výnosy.

Další aukci, tentokrát dvanáctiletých dluhopisů, ČR chystá na 7. prosince. Dosáhnout by měla zhruba stejného objemu jako v tomto případě. Výpůjční potřeba České republiky se pohybuje podle Kalouska kolem 200 miliard korun ročně. Na příští rok je to má být zhruba 226 miliard korun. Neslouží jen na pokrytí deficitu, ale také na splácení jistin.

Reklama

Výběr článků

Načítám