Hlavní obsah

Světové centrální banky zasahují proti napětí na finančních trzích

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Frankfurt

Světové centrální banky oznámily koordinované kroky ke zvýšení likvidity v bankovním systému. Chtějí tak zmírnit napětí na finančních trzích, vyvolávané dluhovou krizí v eurozóně. Komerčním bankm budou levnějši půjčovat peníze.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Evropská centrální banka spolu s americkým Fedem a centrálními bankami Británie, Kanady, Japonska a Švýcarska zlevní komerčním bankám od pondělí 5. prosince o půl procentního dolarové půjčky a podle potřeby jim umožní pohotově čerpat i další měny, uvádí se ve společném prohlášení bank.

Středeční oznámení připomíná obdobné koordinované akce předních světových centrálních bank v době hypoteční a finanční krize let 2007 a 2008, kdy byly ochromeny trhy mezibankovních úvěrů.

Finanční trhy na zprávu reagovaly prudkým růstem rizikových aktiv jako akcií, kurzu eura a ceny ropy a dalších komodit, klesal naopak kurz dolaru a ceny německých a amerických státních dluhopisů.

Vzchopila se i česká měna, která během středečního odpoledne výrazně zpevnila vůči americkému dolaru a dostala se pod úroveň 19 korun za dolar. Kolem 14:15 si proti úterku polepšila o 28 haléřů na 18,88 Kč/USD a k euru posílila o 23 haléřů na 25,32 Kč/EUR, jak vyplývá z údajů serveru Patria Online.

Reklama

Výběr článků

Načítám