Hlavní obsah

Čína zvýšila hranici chudoby, počet chudých se zpětinásobil

– Peking

V Číně podle oficiálních statistik přibylo 100 miliónů chudých a jejich počet tak dosáhl 128 miliónů. Země totiž zvýšila hranici chudoby na denní příjem jeden dolar (19 korun) proti dosavadní 55 centům. Lidé, kteří se nově dostali do kategorie chudých, tak získají snadnější přístup k finanční podpoře, rekvalifikačním kurzům a dalším sociálním výhodám, uvedl ve středu server BBC News.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

"Předchozí hranice chudoby podceňovala skutečný počet chudých lidí na čínském venkově," uvedl čínský odborník na regionální rozvoj Wang San-kuej. "Za chudé bylo považováno jen 2,8 procenta venkovského obyvatelstva, což je méně než v mnoha vyspělých zemích - například ve Spojených státech je míra chudoby 15 procent," dodal.

Peking v minulosti čelil i mezinárodní kritice za to, že stanovil příliš nízkou hranici chudoby. Její hodnota totiž vycházela ze stavu čínského hospodářství v 90. letech 20. století a nezměnila se ani přes rychlý ekonomický růst země. Novým určením hranice chudoby se Čína přiblížila oficiální hodnotě Světové banky, jež za chudé označuje lidi, kteří si denně vydělají méně než 1,25 dolaru.

Zároveň s posunutím hranice chudoby Peking zvýšil o pětinu rozpočet vládních programů na podporu chudých. Nově tak bude na podpůrné programy vyčleněno 27 miliard jüanů (81 miliard korun), uvedla agentura AP.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám