Hlavní obsah

Aerolinky American Airlines požádaly o ochranu před věřiteli

Fort Worth/New York

Americká letecká společnost American Airlines a její mateřský podnik AMR požádaly o soudní ochranu před věřiteli. Firmy sdělily, že se k tomuto kroku rozhodly dobrovolně, aby mohly zajistit restrukturalizaci. Činnost firem tím ale není dotčena, jejich letadla normálně létají. American Airlines jsou třetím největším leteckým dopravcem v USA.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Společnost AMR se delší dobu snažila omezit výdaje a se zaměstnanci se dohodnout na určitých ústupcích. To se jí ale nepodařilo, proto zvolila formu dobrovolného bankrotu.

AMR v dokumentech pro konkurzní soud na newyorském Manhattanu uvedla, že má aktiva za 24,7 miliardy dolarů (asi 476,4 miliardy korun) a závazky za zhruba 29,6 miliardy dolarů (asi 570,9 miliardy korun), jak informuje agentura Reuters.

Podnik sdělil, že předseda správní rady a výkonný ředitel AMR Gerard Arpey firmu opouští a odchází do důchodu. Ve funkci jej nahradí Thomas Horton, který byl dosud členem užšího vedení firmy. Podnik má k dispozici asi 4,1 miliardy dolarů (asi 79 miliard korun), takže nebude muset přerušit činnost.

AMR je zatím poslední velkou leteckou společností z USA, která se odhodlala vyhlásit bankrot. Drtí ji totiž konkurence štíhlejších a mnohdy i levnějších dopravců, kterým se na rozdíl od AMR náklady osekat podařilo. Velkým rivalem je například Southwest Airlines.

Reklama

Výběr článků

Načítám