Hlavní obsah

Nad Francií se stahují mračna, může se zhoršit její rating

Paříž

Ratingová agentura Standard & Poor’s by v příštích deseti dnech mohla zhoršit ratingový výhled Francie ze „stabilního“ na „negativní“. S odvoláním na nejmenované zdroje to na svém webu zveřejnil francouzský deník La Tribune.

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Sídlo Standard & Poor´s

Článek

Ratingová společnost prý o tomto kroku chtěla informovat již minulý pátek, pak jej ale údajně z neznámých důvodů odložila. Podle agentury Reuters by takové rozhodnutí naznačovalo možné zhoršení nejvyššího francouzského úvěrového ratingu AAA. Mluvčí S agentuře AFP sdělil, že společnost se ke spekulacím ohledně jejích známek nevyjadřuje.

Tři přední světové ratingové společnosti, S, Moody’s a Fitch, v současné době hodnotí úvěrovou spolehlivost Francie nejvyšší známkou. Fitch ale minulý týden varovala, že prohlubování dluhové krize v eurozóně ohrozí francouzský rating, neboť veřejné finance země mají již pouze omezenou schopnost odpovědět na nové finanční údery zvenčí.

Prioritou francouzské vlády je nejvyšší rating zachovat, řada investorů však už počítá s jeho snížením. Očekávají, že druhá největší ekonomika eurozóny vstoupí počátkem příštího roku do recese, což se promítne do dalšího zhoršení veřejných financí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám