Hlavní obsah

Agentura Fitch hrozí snížením ratingu USA

– New York

Mezinárodní ratingová agentura Fitch Ratings v pondělí snížila výhled ratingu Spojených států ze stabilního na negativní. Naznačila, že by mohla sáhnout k jeho snížení, zatím jej ale ponechala na nejvyšším možném stupni AAA. Fitch chce zatím počkat do roku 2013. Pokud Washington do té doby nebude mít věrohodný plán na snižování rozpočtových výdajů, agentura patrně rating sníží. Pravděpodobnost snížení je nadpoloviční.

Foto: Profimedia.cz

Sídlo ratingové agentury Fitch

Článek

Fitch snížením výhledu reaguje na neschopnost zvláštního výboru amerického Kongresu dohodnout se na snížení výdajů minimálně o 1,2 biliónu dolarů (asi 23,1 biliónu Kč) v průběhu příštích deseti let. Tím se snižuje pravděpodobnost, že Američané budou mít příští rok jasný plán na snižování deficitu. S větší zátěží se naopak bude potýkat příští vláda, která vzejde z prezidentských voleb na konci příštího roku.

"Negativní výhled je odrazem klesající důvěry, kterou má agentura Fitch ve včasné přijetí fiskálních opatření nutných k tomu, aby Spojené státy vrátily své veřejné finance do udržitelných mezí a zajistily si známku na stupni AAA," píše se ve zprávě ratingové agentury. Pravděpodobnost snížení ratingu USA je teď podle agentury vyšší než 50 procent.

Fitch zprávu zveřejnila ve čtvrtek po skončení obchodování na akciových trzích v USA, takže dopady zatím nebyly téměř žádné. Akciové trhy v Asii ke zprávě o snížení výhledu ratingu USA zaujaly opatrný přístup, z části i proto, že krok agentury nebyl tak neočekávaný.

"Ukazuje nám to, že Fitch Spojené státy varuje, že tento stav nemůže trvat věčně," uvedl hlavní investiční analytik společnosti YCMNET Advisors Michael Yoshikami. "Trhy už čekaly, že se to stane. Bylo by něco jiného, kdyby šlo o snížení ratingu, negativní výhled ale neznamená konec světa," dodal.

Negativní výhled má u ratingu Spojených států i agentura Moody's.

S už rating USA snížila

Agentura Standard & Poor's, která je ze tří největších ratingových agentur patrně nejvýznamnější, už Spojeným státům rating snížila. V bezprecedentním kroku jim začátkem srpna rating srazila na stupeň AA plus, a to kvůli tomu, že se američtí politici nedokázali shodnout na podmínkách zvýšení stropu zadlužení a hádali se jako psi, místo, aby problém řešili. [celá zpráva]

Spojené státy nadále považuje za špičkového dlužníka.

Ani jedna z agentur neočekává, že by Američané s výraznějšími rozpočtovými škrty přišli už během příštího volebního roku. Napětí mezi oběma hlavními politickými stranami se totiž v takové situaci většinou prohlubuje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám