Hlavní obsah

V Praze se žije lépe než loni, nejlepší je ale Vídeň

• Aktualizováno

Nejlepší kvalita života je podle americké poradenské společnosti ve Vídni, která v žebříčku 221 měst obhájila prvenství druhý rok za sebou. Rakouskou metropoli následuje Curych a novozélandský Auckland. Praha je na 69. místě, zatímco loni ve stejném žebříčku obsadila 70. pozici. Nejhůře se žije v Bagdádu. Informovala o tom agentura AFP.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum moderního umění ve Vídni. Ilustrační foto

Článek

Praha na celkové 69. pozici je nejlépe hodnoceným městem východní Evropy. Na 47. příčce hodnocení osobní bezpečnosti se umístila spolu s Lisabonem, těsně následována Bratislavou. Podle analytiků je nejbezpečnějším městem Lucemburk.

Poradenská společnost žebříček sestavila na základě 39 kritérií týkajících se kvality života. Kromě jiného sledovala politické, sociální a ekonomické prostředí, ale také možnost kulturního vyžití nebo přírodní a ekologické podmínky.

Polovinu z prvních 25 míst obsadila evropská města, přičemž Německo a Švýcarsko jsou v první desítce zastoupeny hned třikrát. Na čtvrté příčce skončil Mnichov, zatímco o pátou příčku se dělí německý Düsseldorf a Vancouver v Kanadě. Praha si oproti loňsku o jednu příčku polepšila. Na chvostu tabulky se ocitly súdánský Chartúm, metropole Haiti Port-au-Prince, Ndjamena v Čadu a Bangui ve Středoafrické republice, poslední místo obsadila irácká metropole.

Žebříček měst podle úrovně kvality života na základě výzkumu společnosti Mercer za rok 2011
PořadíMěstoStát
1.VídeňRakousko
2.CurychŠvýcarsko
3.AucklandNový Zéland
4.MnichovNěmecko
5.DüsseldorfNěmecko
5.VancouverKanada
7.FrankfurtNěmecko
8.ŽenevaŠvýcarsko
9.BernŠvýcarsko
9.KodaňDánsko
17.BerlínNěmecko
69.PrahaČeská republika
73.BudapešťMaďarsko
214.TbilisiGruzie
221.BagdádIrák
Zdroj: Mercer

Žebříček týkající se výlučně bezpečnosti jednotlivých měst je podle AFP letos novinkou. Mercer ho sestavil podle kritéria "osobní bezpečnosti" na základě vnitřní bezpečnosti, úrovně kriminality, vymáhání zákonů a mezinárodních vztahů dané země.

Druhý nejbezpečnější je tak prý Bern, následovaný Helsinkami a Curychem, Vídeň skončila pátá. Z evropských měst je nejméně bezpečné gruzínské Tbilisi. Bagdád pak i tento žebříček uzavírá.

Pokud jde o světová velkoměsta, New York, který analytici použili jako referenční bod, z hlediska kvality života skončil na 47. místě. Podobně skórovaly také Londýn (38.), Madrid (43.) a Řím (52.).

Reklama

Výběr článků

Načítám