Hlavní obsah

Příprava výstavby přehrady na Bruntálsku pokračuje, stát vykupuje další objekty

Právo, Denisa Telaříková

Přestože neshody kolem vybudování výstavby nové vodní nádrže v Nových Heřminovech na Bruntálsku pokračují, stát zde již vykoupil téměř dvě třetiny objektů. Konkrétně je vykoupeno sedm rodinných domů, 17 chat či chalup a dva objekty na podnikání.

Foto: Archiv, Právo

Ilustrační foto

Článek

„Celkem se musí vykoupit 41 objektů. Ještě chybí devět rodinných domků, čtyři chaty a dva objekty k podnikání,“ vypočítával technický ředitel státního podniku Povodí Odry Petr Březina s tím, že v žádném případě se u majitelů nesetkali s rezolutním odmítnutím, proto doufají, že se výkupy uskuteční.

„Za zahradu vlastníkům nabízíme 400 korun za metr čtvereční, za pole 150 korun za metr čtvereční,“ doplnil Březina. Dodal, že lidé navíc mají možnost i v Nových Heřminovech zůstat. „Mohou si odkoupit pozemek v jiné části obce, která nebude přehradou zaplavena, kde si vybudují nový dům. Je proto nutné změnit územní plán Nových Heřminov,“ upřesnil Březina.

Přehrada, která ochrání před povodněmi obce na toku řeky Opavy, jako například Brantice, Zátor či Krnov, se začne stavět v roce 2016. Do té doby budou pozemky v Nových Heřminovech připravené pro výstavbu nových domů, to znamená i zasíťované. Přehrada by podle něj měla být dostavěna nejpozději v roce 2020.

Hnutí Duha má výhrady

Ivo Dokoupil z Hnutí Duha Jeseníky však na pondělní schůzce s novináři týkající se výstavby nové vodní nádrže v Nových Heřminovech nebyl tak pozitivně naladěn. „Na projekt dosud nejsou ani peníze. Navíc obyvatelé Nových Heřminov s výstavbou přehrady nesouhlasí, obec to má i ve svém usnesení. Naše hnutí zaslalo i připomínky ke studii EIA ministerstvu životního prostředí. Nesouhlasíme s ní,“ řekl Dokoupil.

Studie EIA posuzuje vliv stavby na životní prostředí. Podle ekologů z Hnutí Duha je však jednostranně zaměřena. „Výsledné stanovisko výstavbu přehrady schvaluje. Dopad na životní prostředí by však měla analyzovat minimálně u dvou variant. U té s přehradou a bez přehrady. Avšak studie obsahuje pouze variantu přehradní,“ vysvětlil Dokoupil.

Ministerstvo životního prostředí se zatím k jejich připomínkám nevyjádřilo. Povodí Odry sdělilo, že zákon ve studii EIA jednu z variant umožňuje, avšak na jejich riziko. „Buď to projde, nebo ne,“ reagoval na výtku ekologů Březina.

Výstavba nového vodního díla v Nových Heřminovech se připravuje a řeší již několik let. Pamětníci vzpomínají, že se dokonce plánuje už od roku 1907. Stát se vybudováním novoheřminovské přehrady začal vážně zabývat po katastrofálních povodních na Moravě a ve Slezsku v roce 1997. Původně měla nádrž stát kolem 1,5 miliardy korun, nyní se cena vyšplhala už na osm miliard. Kromě přehrady plánuje stát revitalizovat koryto řeky Opavy, ale i další protipovodňová opatření. Kolem nádrže by navíc měla vzniknout nová silnice s cyklostezkou.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám