Hlavní obsah

Žádná jednání s Itálií ohledně finanční pomoci nevedeme, ohradil se MMF

Hongkong

Mezinárodní měnový fond (MMF) popřel, že by jednal s Itálií o nějakém finančním plánu. Reagoval tak na víkendovou zprávu v italském listě La Stampa, která hovořila o připravované pomoci až 600 miliard eur (asi 15,6 biliónu korun). Díky tomu zpevnilo euro a vzhůru se v Asii vydaly také ceny akcií. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

„S italskými úřady o žádném financování ze strany MMF nejednáme,“ sdělil mluvčí fondu. Ten v podstatě potvrdil to, co už naznačily zdroje v Římě. Ty uvedly, že nevědí nic o rozhovorech, o nichž hovořil italský list.

Informované zdroje nejprve uvedly, že rozhovory mezi MMF a Římem jsou teď intenzivnější, z toho ale prý nelze vyvozovat, že už je také dohodnutá konkrétní pomoc.

Itálie má třetí největší ekonomiku v eurozóně, v absolutním vyjádření je ale ze všech 17 členských zemí nejzadluženější. Její dluh se pohybuje kolem 1,9 biliónu eur (asi 49,4 biliónu korun). V poměru k hrubému domácímu produktu je to zhruba 120 procent, což je po Řecku druhý nejhorší výsledek v eurozóně.

Reklama

Výběr článků

Načítám