Hlavní obsah

V USA začaly velké výprodeje, žena předbíhala pomocí pepřového spreje

Američané v pátek vtrhli do obchodů a začali nakupovat na Vánoce. Využili tzv. Černého pátku, dne, kdy obchody prudce snižují ceny veškerého zboží.

Foto: Jessica Rinaldi, Reuters

Žena tlačí nákupní vozíky v americkém diskontu s elektronikou v Torringtonu v Connecticutu

Článek

V jednom obchodě v Los Angeles byla sleva na elektroniku tak vysoká, že jistá třicetiletá žena si vymohla přednost ve frontě s použitím pepřového spreje. Zdravotníci ošetřili dvacet lidí.

K podobnému incidentu došlo i ve městě Kinstonu v Severní Karolíně, kde začal vánoční prodej přesně o půlnoci. Pracovník soukromé bezpečnostní agentury se tam s použitím pepřového spreje pokoušel ukáznit rozbouřený dav, který se sápal na zboží vynášené ještě před otevřením ze skladů.

V kalifornském San Leandru se dokonce střílelo, když si banda zlodějů počkala na zákazníky směřující s nákupem na parkoviště. Jeden kupující byl postřelen, ale ostatní se nečekaně postavili zločincům na odpor a zboží uhájili. Útočníky pak předali přivolaným policistům.

Foto: Andrew Burton, Reuters

Nakupující v New Yorku

Američané v tento den tradičně stávají fronty před obchody a nakupují vánoční dárky. Klesají ceny všeho, v kurzu je ale hlavně elektronika.

Černý pátek

Název černý pátek vznikl původně u policie, která jej tak začala nazývat kvůli vyšší kriminalitě v tento den. Obchodníci jej později přejali, naznačují tím například i to, že obchodníci mají v tento den nejvyšší tržby a jsou tedy výrazně v černých číslech.

Policie sice lidi varuje, aby kvůli nákupům neriskovali zdraví v dlouhých frontách, ale není to nic platné. Například v největším americkém nákupním centru Mall of America v St. Petersburgu na Floridě se ještě před otevírací hodinou shromáždilo  na 15 000 lidí. Na newyorském Manhattanu se o půlnoci k mimořádnému otevření proslulého obchodního domu Macy's dostavilo 9000 lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám