Hlavní obsah

Brusel chce dohlížet nad rozpočty zemí eurozóny

Brusel
Aktualizováno

Evropská komise prosazuje, aby Brusel získal pravomoc dohlížet nad rozpočty zemí eurozóny. Členské státy by podle návrhu, představeného ve středu šéfem komise Josém Manuelem Barrosem a eurokomisařem Olim Rehnem, musely podstupovat návrhy svých rozpočtů nejprve ke schválení EU.

Foto: Profimedia.cz

Předseda Evropské komise José Manuel Barroso

Článek

Komise chce mít možnost posílat své inspektory na ministerstva financí zemí eurozóny, kteří by mohli žádat změny v návrzích státních rozpočtů.

Opatření musí projednat Evropský parlament a národní státy a jeho šance na přijetí jsou spíše nízké. Jasnou podporu nemá ani v Německu, které se zasazuje o tvrdý dohled nad rozpočty členských států a podle britského deníku The Daily Telegraph s Francouzi uvažuje o zmenšení eurozóny.

Návrh o povinnosti podstupovat Bruselu předem rozpočtový plán je reakcí na porušování dohodnutých pravidel o stropech zadlužení. Některé státy byly do eurozóny přijaty, ačkoliv bylo jasné, že pravidlo nesplňují. Postupem let je pak porušovaly téměř všechny. V Řecku, Itálii či Španělsku teď zadlužení vzrostlo, anebo roste za hranici únosnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám