Hlavní obsah

Pošta chce konkurovat kurýrům, balíky přijdou i večer a s esemeskou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká pošta chce od příštího roku více konkurovat kurýrním službám v doručování balíkových zásilek. Nově bude balíky doručovat večer a o čase a možnostech doručení bude informovat esemeskou a e-mailem. Firma to ve středu oznámila v tiskové zprávě.

Foto: Profimedia.cz

Článek

"Standardní službu Obchodní balík nahrazuje podstatně lepší Balík Do ruky. Balík Na poštu je pak vzhledem k rozsáhlé pobočkové síti pošty skutečně ojedinělým produktem na trhu," uvedl generální ředitel České pošty Petr Zatloukal.

Zatímco Balík Na poštu umožňuje doručení zásilky k vyzvednutí na jakékoliv z 2600 poboček pošty, Balík Do ruky nahrazuje obchodní balík s tím, že nově bude možné zásilku podat na všech pobočkách a adresát si bude moci určit čas a způsob doručení.

Vedle toho bude pošta nabízet službu Balík Nadrozměr pro zásilky do 1000 kg a Balík Expres, který v případě podání do 10:00 adresát v krajském městě obdrží v ten samý den do 19:00 hodin. Večerní doručování přitom dosud poště ČTÚ neumožňoval. Doručování po 16:00 je možné až od listopadu.

Nabízí další novinky

V rámci pilotního provozu pošta od srpna do poloviny listopadu doručila 102 172 kusů Balíků Do ruky a Balíků Na poštu. Službu Balík Do ruky volili zákazníci ve více než 73 procentech případů. Odesílateli byly například velké tuzemské internetové obchody, které již službu komerčně využívají. Smlouvu s poštou má téměř stovka podavatelů.

Největšími konkurenty České pošty na balíkovém trhu jsou firmy PPL a DPD, které avízo o termínu doručení nebo možnost sledování zásilky nabízejí.

Pošta chystá i další novinky. Chce se například ucházet o projekt jednotného inkasního místa a chce rovněž nabízet služby vlastního datového centra pro státní správu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám