Hlavní obsah

Nečas nabízí Merkelové diskusi o dostavbě Temelína

Český premiér Petr Nečas (ODS) nabídl německé kancléřce Angele Merkelové veřejnou diskusi o dostavbě jaderné elektrárny Temelín. Uvedl to Český rozhlas Radiožurnál.Nečas, který nabídku transparentnosti zopakuje i při středečním setkání s bavorským premiérem Horstem Seehoferem, se na Merkelovou obrátil dopisem již minulý týden. Temelín by měl být dostavěn nejpozději v roce 2025.

Článek

Důvodem, proč se Nečas na Merkelovou obrátil, je skutečnost, že zatímco Německo od jádra ustupuje, Češi hodlají v Temelíně dostavět dva bloky. Německo je pro Českou republiku nejbližším sousedem a zároveň nejdůležitějším obchodním partnerem, Nečas by byl proto nerad, aby dostavba Temelína výtečné vztahy obou zemí jakkoliv ohrozila.

Rozhlas uvedl, že česká strana se pro zcela otevřený postup, který jde nad rámec povinností plynoucích ze zákona, rozhodla i pod dojmem reakcí, které temelínská elektrárna vzbuzuje v Rakousku. Tehdy Češi informační strategii podcenili.

Foto: Archiv, Právo

Veřejné diskuse by se za českou stranu měli zúčastnit mimo jiné odborníci Státního úřadu pro jadernou bezpečnost (SÚJB). "My máme jedinou věc, kterou bychom rádi, aby tam zazněla a byla pochopena. Že žádný stát a tím pádem ani Česká republika nestrpí na svém území nic, co by ohrožovalo jejich lidi. Byli bychom rádi, aby na nás bylo opravdu nahlíženo jako na partnery, kteří znají svou věc a dělají ji, jak se sluší a patří a odpovědně," řekla stanici šéfka SÚJB Dana Drábová.

Nyní jsou v Temelíně funkční dva bloky. V roce 2013 by měla být vybrána společnost, která dostaví zbývající dva bloky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám