Hlavní obsah

Do Portugalska bude asi potřeba nalít dalších 25 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lisabon

Bývalý vysoký představitel portugalské vlády Carlos Pina v úterý řekl, že Portugalsko bude vedle přiznaného záchranného úvěru 78 miliard eur (asi dva bilióny Kč) zřejmě potřebovat dalších 20 až 25 miliard eur (zhruba 510 až 637 miliard Kč). Pina záchranný úvěr letos na jaře domlouval.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Peníze jsou podle něj nutné na podporu klíčových státních firem, které nemají přístup na trh.

"Je zde riziko, že těch 78 miliard eur nebude stačit," řekl na tiskové konferenci Pina. "Chybějící částka se může pohybovat od 20 do 25 miliard eur," dodal. V předchozí socialistické vládě byl Pina ministrem financí. Kabinet ale v březnu musel odstoupit, neboť náklady na financování dluhu vzrostly tak vysoko, že Portugalsko muselo požádat o zahraniční pomoc. Tu mu poskytly Evropská unie a Mezinárodní měnový fond.

Pina vysvětlil, že když se v dubnu domlouvala výše záchranného úvěru, nebraly se v úvahu potřeby klíčových státních firem. Vzhledem k tomu, že Lisabon čerpal finanční pomoc, k úvěrům na trhu se těžko dostávají rovněž státní firmy.

Někteří ekonomové už dříve upozorňovali, že Portugalsko bude možná potřebovat víc peněz právě kvůli dluhům ve státních firmách. Pro ty bude asi čím dál těžší refinancovat splatné závazky v situaci, kdy se krize šíří do větších zemí eurozóny, jako jsou Itálie a Španělsko. Pina řekl, že když se na jaře dojednával záchranný úvěr, očekávalo se, že státní firmy budou mít přístup k tržním úvěrům. "Pokud to tak ale není, pak to mění situaci," řekl.

Podle současné pravicové vlády, která je u moci od června, není třeba podmínky záchranného úvěru měnit. Ve snaze splnit rozpočtové cíle kabinet výrazně snížil výdaje a zvýšil daně. Postup reforem v Portugalsku pravidelně vyhodnocují inspektoři EU a MMF, kteří minulý týden uvedli, že pro čerpání dalších úvěrů nevidí důvod.

O mezinárodní finanční pomoc už požádaly tři členské země eurozóny. Jako první to loni v květnu bylo Řecko, před koncem téhož roku se přidalo Irsko a letos na jaře Portugalsko. V případě Řecka je už delší dobu jasné, že úvěr 110 miliard eur stačit nebude, země už má proto vyjednaný další úvěr v podobné výši.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám