Hlavní obsah

Moravskoslezský kraj ztrácí tisíce obyvatel

Právo, Anna Bortlíčková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Moravskoslezskému kraji, který byl ještě v roce 2009 nejlidnatějším v zemi, stále ubývá obyvatel. Nyní jich má nejméně za celou dobu své existence. Lidé se z regionu stěhují hlavně za prací, v posledních letech odliv lidí vzrostl poměrně dramaticky. Také letos kraj patrně ztratí několik tisíc obyvatel.

Článek

„Za posledních dvacet let Moravskoslezskému kraji ubylo 40 tisíc obyvatel,“ řekla novinářům v Ostravě předsedkyně Českého statistického úřadu (ČSÚ) Iva Ritschelová.

Podle statistiků klíčovou roli hraje migrace, už od roku 1993 se každoročně více lidí z regionu vystěhovává, než jich do kraje přichází. Minulý rok se z Moravskoslezského kraje odstěhovalo 8417 lidí, přistěhovalo se 4458, region tak migrací přišel o 3959 obyvatel.

„To je jakoby pomyslně ztrácel jednu středně velkou obec nebo menší město velikosti Klimkovic či Dolního Benešova,“ přirovnal Jaromír Kartous, šéf regionálního pracoviště ČSÚ v Ostravě, který se od ledna stane ředitelem nově vznikající Krajské správy ČSÚ.

Přijde další pokles

Podle statistiků letošní rok přinese další pokles stavu obyvatel v řádu tisíců. „Začíná se na tom podílet i přirozený úbytek, ale migrační saldo jasně dominuje,“ řekl Kartous s odkazem na čísla za letošní první pololetí, kdy stěhováním kraj ztratil 1303 lidí a přirozeným úbytkem 686, celkem tak za půl roku přišel o takřka dva tisíce obyvatel.

V roce 1991 v regionu žilo 1,281 miliónu lidí. Ještě v roce 2009 byl Moravskoslezský kraj s jedním a čtvrt miliónem obyvatel nejlidnatějším v zemi. O rok později o toto postavení přišel: propadl se na třetí příčku za Středočeský kraj a Prahu. Na konci minulého roku v Moravskoslezském kraji žilo 1,243 mil. lidí. Kartous poukázal, že pokud bude uvedený trend pokračovat i v dalších letech, lze očekávat, že ještě v této dekádě Moravskoslezský kraj klesne na čtvrtou příčku předstižen krajem Jihomoravským.

O obyvatele ale nepřichází všechny části Moravskoslezského kraje. Výrazně ztrácí Karvinsko a Ostrava, naopak Frýdecko-Místecku a Opavsku počet obyvatel roste. „V tom určitě hraje roli i životní prostředí,“ míní Kartous a doplnil, že řada lidí z Ostravy a Karvinska se stěhuje do podhůří Beskyd či Jeseníků.

Odcházejí za prací

Lidé z Moravskoslezského kraje odcházejí hlavně za lepšími pracovními možnostmi. „Ubývá tady pracovní síla, většinou mladí lidé, kteří tomu kraji něco přinášejí,“ řekla Ritschelová. Z celkového počtu přes 8400 lidí, kteří region opustili loni, jich 28 procent zamířilo do zahraničí, 17,4 procenta do Prahy.

Následuje kraj Jihomoravský (11,5 proc.), Olomoucký (11 proc.) a Středočeský (9,7 proc.). Podle Kartouse se mladí lidé ze severu Moravy a Slezska stěhují převážně do Prahy a Středočeského kraje za lepším pracovním uplatněním a vyššími výdělky, z části i do Jihomoravského a Olomouckého kraje. Jak dále uvedl, možná to souvisí i s tím, že tam zůstávají po ukončení studia.

O něco starší lidé v produktivním věku, tedy mezi 35 a 50 lety, se stěhují spíše do zahraničí. „Mají představu, že se tam na základě svého vzdělání lépe uplatní a vydělají si tam jiné peníze,“ řekl. Naopak, důvody k odchodu z kraje kvůli životnímu prostředí podle Kartouse v posledních letech patrně spíše slábnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám