Hlavní obsah

Nafta u českých pump je nejdražší v historii

– Praha
Právo, Martin Procházka

Ceny pohonných hmot u čerpacích stanic v České republice prudce rostou. Benzín za poslední týden zdražil o 21 haléřů na průměrných 34,90 Kč, cena nafty ale vyskočila podle společnosti CCS dokonce o 67 haléřů na 35,57 Kč za litr. Nafta se tak prodává za nejvyšší cenu v historii.

Foto: Luděk Fiala, Novinky

Článek

Za více než 35 korun se předtím nafta krátkou dobu u pump prodávala jen v létě roku 2008. „Příčinou zvýšení cen bylo oslabování koruny vůči americkému dolaru, které tlačilo i na ceny u našich čerpacích stanic,“ sdělil Právu analytik společnosti Colosseum Petr Čermák.

Růst cen by se měl zastavit

Podle analytika by se pro nejbližší dny mohl nárůst cen zastavit. „Cena ropy Brent v průběhu minulého týdne na světových trzích poklesla,“ uvedl Čermák. Příčinou jsou obavy investorů z dluhové krize v Evropě a zpomalování globálního hospodářského růstu, které se již začíná projevovat i v Asii.

Za pozornost podle něho stojí fakt, že se ceny severomořské ropy Brent a lehké americké ropy West Texas Intermediate začaly opět sbližovat. Pokles cen ropy se projevil i na burze v Rotterdamu. Zásadním faktorem byl ale pro české motoristy v posledních týdnech kurz koruny vůči americkému dolaru. V průběhu minulého týdne koruna i nadále oslabovala, což vykompenzuje z velké míry pokles cen benzínu a nafty na burze v Rotterdamu. „V průběhu týdne se tak pravděpodobně dočkáme stagnace či mírného poklesu cen,“ dodal Čermák.

Ropa zlevňuje

Světové ceny ropy včera v obavách z dluhové krize na obou stranách Atlantiku začaly výrazným oslabením a americká ropa WTI ztrácela odpoledne až dva dolary na barel (asi 159 litrů).

Cena WTI klesla až na 95,61 dolaru a poté se pohybovala kolem 96 dolarů. Severomořská ropa Brent oslabila o dolar na 106,50 dolaru za barel.

Pokles Brentu zmírňovalo napětí kolem íránského jaderného programu a střety v Egyptě a Sýrii. Napětí a násilí na Středním východě by mohlo omezit zdejší těžbu ropy v době, kdy se severní polokoule intenzivně připravuje na zimní sezónu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám