Hlavní obsah

Boeing získal největší zakázku v historii od neznámých aerolinek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

New York

Výrobce letadel Boeing podepsal ve čtvrtek kontrakt na největší dodávku letadel. Protistranou jsou indonéské aerolinky Lion Air. Boeing jim dodá 230 letadel, uvedla BBC. Neznámé aerolinie tak překonaly objednávky mnohem větších společností.

Foto: Boeing, Reuters

Indonéská společnost Lion Air si objednala rekordní počet letadel Boeing.

Článek

Zakázka na stroje Boeing 737 je v ceně 21 miliard dolarů (asi 380 miliard korun) s opcí na dalších 150 letadel v ceně 14 miliard USD (250 miliard korun). Jen den předtím Boeing oznámil dohodu se společnosti Emirates na dodávku 50 letounů typu 777 za 18 miliard dolarů (325 miliard korun).

Podle analytiků objednávka společnosti Lion dokazuje velký růst asijského regionu a s tím zvýšenou poptávku po cestování. Společnosti ve svých prognózách očekávají, že právě region jihovýchodní Asie má velký růstový potenciál.

"Za posledních 20 let se situace změnila. V roce 1990 tvořily objednávky z Evropy a Ameriky 72 procent, nyní je to polovina a předpokládáme, že do roku 2030 to klesne na 40 procent,“ řekl viceprezident firmy Randy Tinseth.

Lion Air si objednala 201 letadel 737-900ER a 29 strojů 737 ve verzi MAX, které mají sníženou spotřebu paliva. Poptávka po těchto letounech zřejmě v budoucnu poroste.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám