Hlavní obsah

Cizince láká práce v Česku, Slováků je tu nejvíce za sedm let

Počet Slováků, kteří přijíždí do České republiky za prací, rapidně stoupl. Od roku 2004, ze kdy pochází první dostupné údaje, jejich počet vzrostl skoro o 50 tisíc, tedy o bezmála 80 procent. Podle údajů z letošního října pracuje v Česku 107 tisíc Slováků.

Foto: Profimedia.cz

O zaměstnání se v Česku hlásí rekordní počet cizinců.

Článek

Počet Slováků zaměstnaných v Česku vzrostl za sedm let o 47 tisíc. "Primárně to souvisí s tím, že platová úroveň v České republice je vyšší (než na Slovensku)," okomentoval vývoj analytik ČSOB Petr Dufek. Cizinci pracující v ČR navíc podle něj vydělávají na dlouhodobém posilování koruny vůči euru.

ČR také podle Dufka v průběhu posledních sedmi let vykazovala určitou poptávku po určitých profesích, a to kvalifikovaných i nekvalifikovaných. "Vzhledem k tomu, že neexistuje jazyková bariéra mezi Čechy a Slováky, tak o to jednodušší bylo pro slovenské kolegy, aby přišli do ČR," dodal Dufek.

Druhými nejčastěji pracujícími cizinci v Česku jsou Poláci. Těch zde v říjnu bylo bezmála 20 tisíc. Od roku 2004 jejich počet vzrostl dokonce o 124 procent. Stále je to ale méně než v roce 2007, kdy jich v ČR pracovalo přes skoro 25 tisíc.

Podobný vývoj byl i u zahraničních zaměstnanců z některých dalších zemí. To se týká například Ukrajinců či Vietnamců. Také jejich počet postupně rostl, aby se zhruba před třemi roky, s nástupem krize, změnil v pokles.

Nejvíce Ukrajinců pracovalo v ČR v listopadu 2008, kdy jich bylo 81 200. Od té doby jejich počet klesl na 35 600. Nejvíce občanů Vietnamu bylo na pozici zaměstnance v říjnu 2008, a to 18 600.

Reklama

Výběr článků

Načítám