Hlavní obsah

OECD chválí Nečasovy reformy, ekonomika se přesto propadne

Praha
Aktualizováno

Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría představil ekonomický přehled České republiky. Tuzemská ekonomika podle OECD v příštím roce poroste o 1,6 procenta. Ještě v květnu očekávala organizace pro rok 2012 růst 3,5 procenta.

Foto: Michal Kamaryt , ČTK

Generální tajemník Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) Ángel Gurría

Článek

Pro letošní rok by česká ekonomika měla posílit o 2,1 procenta, uvedl Gurría, který zároveň pochválil kabinet premiéra Petra Nečase (ODS) za reformní program.

Právě důraz na konkurenceschopnost je podle OECD klíčový a umožní v dlouhodobém kontextu obstát. Krátkodobý vývoj záleží u malých otevřených ekonomik vždy na kondici okolních zemí.

Vyzdvihl i lepší hodnocení ČR ze strany ratingových agentur. "Dnes se počítá dvakrát," uvedl Gurría a připomněl, že řadě jiných zemí ratingy klesly. "Mezinárodní kontext je pochmurný," dodal šéf OECD.

Na dotaz, zda by se nyní měla Česká republika připojit k eurozóně, uvedl, že není kam spěchat, byť má za to, že společná evropská měna nynější otřesy přečká.  "Časem to bude lepší a silnější EU než dnes," uzavřel Gurría.

Odhad OECD je nejoptimističtější

Odhad OECD na příští rok je optimističtější než prognóza České národní banky, ministerstva financí a Evropské komise.

ČNB v nové prognóze výrazně zhoršila odhad růstu tuzemské ekonomiky pro příští rok na 1,2 procenta z předchozích 2,2 procenta. Pro letošní rok centrální banka zhoršila odhad růstu na dvě procenta z předchozích 2,1 procenta.

Podle ministerstva financí by česká ekonomika měla v roce 2012 stoupnout o procento. Ještě v červenci úřad počítal s 2,5procentním růstem, a to v letošním i příštím roce. Letos ekonomika podle nových odhadů ministerstva stoupne o 2,1 procenta.

Také Evropská komise výrazně zhoršila výhled české ekonomiky. Letos podle ní vzroste o 1,8 procenta, na jaře přitom komise čekala dvouprocentní růst. Příští rok Brusel očekává růst českého HDP jen o 0,7 procenta, zatímco na jaře to bylo 2,9 procenta.

Reklama

Výběr článků

Načítám