Hlavní obsah

Francouzská banka BNP propustí 1400 lidí, tvrdí odbory

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Největší francouzská banka BNP Paribas se hodlá v příštím roce rozloučit se 1396 svými zaměstnanci v divizi investičního bankovnictví. Informovala o tom agentura Reuters s odkazem na tamní odborové svazy CFDT a SNB.

Foto: Gonzalo Fuentes, Reuters

Ilustrační foto

Článek

„BNP oznámila plán týkající se propouštění, půjde o 1396 míst,“ nechal se slyšet Joel Debeausee ze SNB. Důvodem má být propad zisku banky v souvislosti s vysokými odpisy řeckých dluhopisů. Celkem 373 míst by mělo být zrušeno ve Francii, zbylých 1023 pak v zahraničí. V divizi investičního bankovnictví pracovalo na konci září 21 400 lidí.

Začátkem listopadu BNP oznámila, že se její čistý zisk ve třetím čtvrtletí propadl o 72 procent na 541 miliónů eur (asi 13,8 miliardy korun).

Francouzské banky se potýkají s dopady dluhové a finanční krize, která v létě naplno zasáhla bankovní sektor. V rámci záchranných opatření se snaží zbavit rizikových aktiv a snižují počty zaměstnanců.

Redukce zaměstnanců v řádech tisíců ohlásily rovněž další evropské banky, například italské Uni Credit a Intesa Sanpaola nebo švýcarské UBS a Credit Suisse.

Reklama

Výběr článků

Načítám