Hlavní obsah

Babišův nákup pekáren naruší hospodářskou soutěž, obává se ÚOHS

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno
Aktualizováno

Nákup největších tuzemských pekáren United Bakeries podnikatelem Andrejem Babišem vzbuzuje vážné obavy, že by mohla být narušena hospodářská soutěž. Uvedl to mluvčí Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) Kristián Chalupa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Článek

"ÚOHS oznámil účastníkovi řízení, že spojení vzbuzuje vážné obavy z podstatného narušení hospodářské soutěže," uvedl Chalupa.

Úřad podle něj o fúzi rozhodne až v pětiměsíční lhůtě.

Agrofert už vlastní konkurenční Penam. Spojením firem by vznikl nový lídr, který by měl zhruba třetinu trhu. V Česku by zahrnoval 25 pekáren. ÚOHS může fúzi povolit bez podmínek nebo se závazky. Navrhované spojení firem může také zakázat. Novou akvizicí Agrofertu se ÚOHS zabývá od začátku října.

United Bakeries je hlavní pekárenská skupina v regionu střední Evropy. Vznikla spojením největších českých skupin Delta Pekárny a Odkolek. Ve firmách ve třech zemích má zhruba 4000 zaměstnanců. Její tržby předloni klesly meziročně o 16 procent na 4,02 miliardy korun.

Mlékárny a masny

Agrofert je největší skupinou v českém zemědělství a potravinářství a předním hráčem chemického průmyslu v ČR. Skupina loni zvýšila konsolidované tržby meziročně o 7,3 procenta z 85,897 miliardy korun v roce 2009 na 92,14 miliardy korun, čistý zisk skupiny vzrostl na 5,97 miliardy korun z předloňských 3,73 miliardy korun.

Z potravinářských podniků patří Agrofertu například mlékárny Olma a Hlinsko, masozávody Kostelecké uzeniny, Maso Planá, Masna Kroměříž, Krahulík-Masozávod Krahulčí, pekárny Penam a dvě maďarské pekárenské společnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám