Hlavní obsah

Hnutí Duha žaluje Moravskoslezský kraj kvůli spalovně

Právo, Pavel Karban

Kvůli budoucí krajské spalovně podalo ekologické Hnutí Duha žalobu na Moravskoslezský kraj. Důvodem je územní rozhodnutí na projekt Krajského integrovaného centra (KIC) v Karviné, na kterém kraj spolupracuje s Ostravou, Opavou, Karvinou, Havířovem a s Frýdkem-Místkem.

Foto: Pavel Orholz, Právo

Ilustrační foto

Článek

Záměrem je postavit v areálu bývalého karvinského dolu Barbora za asi pět miliard korun spalovnu o kapacitě 190 000 tun zpracovaného odpadu ročně. Spalovna má být zprovozněna do konce roku 2015. KIC počítá s tím, že na stavbu přispěje Evropská unie, dotace by mohla uhradit až 40 procent nákladů.

„Megaspalovna má ročně pohltit desítky tisíc tun kvalitních surovin, které je možné recyklovat. Přitom těžba, kácení a dolování přírodních surovin, kterými je budeme muset nahradit, způsobí ještě větší ekologické škody než samotná spalovna,“ apeluje odpadový expert Hnutí Duha Ivo Kropáček.

Ten považuje projekt KIC za extrémně nákladný a upozornil také na to, že pokud bude stát spalovna v Karviné, dostane město od kraje 80 miliónů korun. „O tom, zda se postaví, přitom rozhodovali právě karvinští úředníci, a lze tak pochybovat o nestrannosti jejich rozhodnutí.“

Ještě větší znečištění

Podle Kropáčka znečistí KIC už tak dost špinavý vzduch na severní Moravě a ve Slezsku. „V projektu přitom chybí i studie o výši současného zamoření ovzduší na Karvinsku. Námi soudně napadené územní rozhodnutí navíc neobsahuje smlouvu o odběru tepla ze spalovny a tomu odpovídající pokles výroby v teplárně. Výstavba spalovny tak nezajistí slibované snížení emisí,“ upozornil Kropáček.

Podle mluvčí Moravskoslezského kraje Šárky Vlčkové krajský úřad zatím informaci o žalobě neobdržel. „Rozhodnutí postavit spalovnu je rozhodnutí správné, neboť řeší problematiku nakládání s komunálními odpady v kraji,“ hájí mluvčí hejtmanství.

Ujistila, že spalovna napomůže snížit množství skládkovaných odpadů. „Projekt z pohledu vlivů na životní prostředí už kladně posoudilo ministerstvo životního prostředí a vybudování spalovny je podmíněno odběrem tepla společností Dalkia a s tím souvisejícím omezením výkonu a úsporou emisí,“ doplnila Vlčková.

Reklama

Výběr článků

Načítám