Hlavní obsah

Důvěra v německou ekonomiku spadla na tříleté minimum

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mannheim

Důvěra investorů a analytiků v německou ekonomiku se tento měsíc propadla na nejnižší úroveň za tři roky. Uvedl to německý výzkumný institut ZEW. Předpokládá, že německá ekonomika bude nejméně jedno čtvrtletí klesat.

Foto: Peter Andrews, Reuters

Výroba v továrně německé automobilky Opel

Článek

Index ekonomické nálady v listopadu klesl na minus 55,2 bodu z říjnových minus 48,3 bodu. Dostal se tak nejníže od října 2008. Ekonomové podle průzkumu agentury Reuters očekávali mírnější pokles na minus 52 bodů. Podle ekonoma ZEW Michaela Schrödera nicméně zůstává hospodářská situace v Německu relativně příznivá.

Nejistotu ohledně hospodářského vývoje v eurozóně podle ZEW zvýšily vládní krize v Itálii a Řecku. Německo má největší ekonomiku v Evropě, na které je závislá i řada českých firem. Německá vláda minulý měsíc snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok téměř o polovinu na zhruba jedno procento z dříve předpokládaných 1,8 procenta. Odhad letošního růstu zhoršila pouze mírně na 2,9 procenta ze tří procent.

V letošním třetím čtvrtletí růst německé ekonomiky podle dnešních údajů statistického úřadu zrychlil na 0,5 procenta z 0,3 procenta v předchozích třech měsících. Za celý loňský rok německá ekonomika díky silnému vývozu stoupla o 3,6 procenta. Předloni se německý HDP naopak propadl o 4,7 procenta, což byl nejhorší výsledek od druhé světové války.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám