Hlavní obsah

UniCredit vykázala obří ztrátu přes deset miliard eur

Milán

Největší italská banka UniCredit utrpěla ve třetím čtvrtletí kvůli rozsáhlým odpisům nečekanou čistou ztrátu 10,6 miliardy eur (asi 273 miliard korun). Společnost, která má významné aktivity i na českém trhu, rovněž oznámila, že plánuje počátkem příštího roku navýšit svůj kapitál o 7,5 miliardy eur, aby dosáhla požadované úrovně kapitálové přiměřenosti. Uvedla to agentura Bloomberg.

Foto: Stefano Rellandini, Reuters

Italská banka UniCredit

Článek

UniCredit má z italských bank nejdále do toho, aby splnila nový požadavek evropského bankovního dohledu. Ten v říjnu stanovil minimální poměr základního kapitálu banky k aktivům na devět procent.

Kapitálové navýšení UniCredit bude mezi evropskými bankami největší od loňského října, kdy německá Deutsche Bank posílila základní jmění o deset miliard eur.

Nemilé překvapení

Ztráta byla i přes očekávané odpisy překvapením, protože analytici podle agentury Reuters očekávali několikamiliónový zisk ve srovnání se ziskem 335 miliónů eur ve třetím čtvrtletí loňského roku.

UniCredit za poslední čtvrtletí odepsala z hodnoty nehmotných aktiv 9,6 miliardy eur. Z valné části šlo o odpisy akvizic na Ukrajině a v Kazachstánu. Další odpisy se týkaly německé dceřiné banky Hypovereinsbank a banka také odepsala 135 miliónů eur z hodnoty svých řeckých státních dluhopisů.

Reklama

Výběr článků

Načítám