Hlavní obsah

Volný obchod je klíčový pro ozdravění ekonomiky, shodli se vůdci APEC

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Honolulu

Další uvolňování obchodu je klíčové pro globální ozdravění ekonomiky, shodli se vůdci členských států Rady pro ekonomickou spolupráci Asie a Tichomoří (APEC) na závěr svého víkendového summitu v Honolulu. Zavázali se oživit své národní ekonomiky a uvolnit obchodní bariéry, aby se tak zaštítili proti dopadům evropské dluhové krize.

Foto: Jason Reed, Reuters

Světoví lídři na společné fotografii během konference APEC

Článek

Americký prezident Barack Obama na závěr summitu řekl, že svět je jednotný v postoji proti možnosti jaderného vyzbrojení Íránu, a ohlásil konzultace s Čínou a Ruskem.

Obama řekl, že dává výrazně přednost vyřešení otázky íránského jaderného programu diplomatickou cestou, že však „neshazuje ze stolu žádnou možnost“.

Obama také vyzval Čínu k rychlejší revalvaci její národní měny. Řekl v této souvislosti, že USA budou tlačit na Peking, aby dodržoval své obchodní závazky. Čínský jüan je podle soudu většiny ekonomů podhodnocen o 20 až 25 procent, řekl americký prezident.

Vznik zóny volného obchodu

V závěrečném prohlášení účastníci summitu APEC uvádějí, že asijsko-tichomořský region je nyní v přední linii globálního růstu. Setkání v době nejistoty pro globální ekonomiku posílilo jejich přání spolupracovat, uvedli.

Obama na summitu představil nástin plánu na vytvoření zóny volného obchodu pod americkým vedením. Podrobnosti takzvaného Transpacifického partnerství (TPP), od něhož si Obama slibuje růst amerického exportu, by měly být dopracovány příští rok.

Reklama

Výběr článků

Načítám