Hlavní obsah

Evropu čeká "ztracená dekáda", míní Klaus

– Praha

Evropu včetně Česka čeká i kvůli její hluboké finanční a ekonomické krizi pravděpodobně 'ztracená dekáda', napsal prezident Václav Klaus pro pondělní vydání časopisu Týden.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Václav Klaus

Článek

Za jednu z příčin považuje chybné systémové uspořádání Evropské unie, v němž podobně jako v komunismu vládne "diktát politiky nad ekonomikou". Evropa musí podle Klause projít hlubokou změnou, která bude podobná "naší transformaci po pádu komunismu", nebo ji čeká přesun na okraj světové ekonomiky.

"Mám-li být racionálně pesimistický, nikoli nemístně optimistický, obávám se, že Evropu - a nás spolu s ní - čeká 'ztracená dekáda', podobná té, jakou v 90. letech prožilo Japonsko. Dekáda bez ekonomického růstu, dekáda permanentních škrtů a záchranných balíčků, dekáda sociálního neklidu," napsal prezident, který svoje názory shrnuje v nové knize Evropská integrace bez iluzí, která má za několik dní vyjít.

Český prezident je dlouholetým známým kritikem EU, je nazýván euroskeptikem, sám se považuje za eurorealistu.

Vznik dluhové krize států je dán možností krátkodobě nevyrovnávat státní rozpočet. Nic více a nic méně tajuplného v tom není
Václav Klaus

Ekonomická data podle Klause nyní přesvědčivě naznačují nastupující propad nebo minimálně zpomalení hospodářství. Příčiny současné krize nejsou podle Klause výlučně ekonomické. Západní civilizace totiž vytvořila hospodářský a společenský model, v němž nadřadila nároky jednotlivců, různých zájmových a sociálních skupin i států nad ekonomickou výkonnost. Od ní by se přitom mělo vše odvíjet, soudí hlava státu.

Právě možnost odtrhnout nároky od výkonu a s výkonem spojených příjmů podle prezidenta stojí za růstem veřejných výdajů a zvyšováním zadluženosti v mnoha zemích západního světa. "Vznik dluhové krize států je dán možností krátkodobě nevyrovnávat státní rozpočet. Nic více a nic méně tajuplného v tom není," napsal Klaus.

Evropa se musí podle Klause zásadně proměnit

Pokud se chce Evropa postavit na nohy, musí se podle prezidenta zásadně proměnit. "Řekněme to jasně: Buď bude v Evropě taková transformace co nejdříve provedena, nebo se Evropa stane periferií dynamicky se pohybujícího zbytku světa," uvedl Klaus. Evropští politici podle něj neberou na vědomí, že Evropa je na "osudové křižovatce", a chybně si myslí, že ke změně stačí drobné kosmetické zásahy.

Řešení prezident vidí v návratu politiky do Evropy. Nemyslí tím ovšem politiku vrcholných institucí Evropské unie v Bruselu. "Politika může být jen tam, kde je demokracie, to je na úrovni státu. Na úrovni kontinentu politika být nemůže," napsal v týdeníku Klaus. Předpokladem politiky a demokracie je podle něj lid. A žádný evropský lid podle Klause neexistuje, ani existovat nemůže.

Před dvěma lety Klaus řekl, že ekonomická krize skončí sama od sebe a zásahy státu v tom hrají "miniaturní roli". Vyřešení krize tehdy Klaus přirovnal k léčení rýmy a chřipky a podotkl, že krize má svoji vnitřní dynamiku, která se "nedá přeseknout, nedá se smazat, nedá se zlikvidovat".

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám