Hlavní obsah

V Číně znovu otevřeli český pavilon pro Expo 2010

Chuang-chua/Praha

Český pavilon ze světové výstavy Expo 2010, který si koupila a odvezla farma československo-čínského přátelství, byl v sobotuv Číně znovu zprovozněn. Otevřen však nebyl v Šanghaji, kde se světová výstava konala, ale v nově vznikajícím čínském městě, které leží asi 200 kilometrů od Pekingu.

Foto: Vladimír Plesník, Právo

Pavilón České republiky na světové výstavě EXPO 2010 v Šanghaji zabodoval v návštěvnosti, předčil dokonce i legendární čs. expozici v Bruselu 1958.

Článek

Ceremoniálu v Chuang-chua, jehož součástí bylo i zprovoznění pavilonu slovenského, se zúčastnil český velvyslanec Libor Sečka.

"Snažili jsme se dodržet pokud možno každý detail, aby vše vypadalo přesně tak, jako na Expu 2010," řekl Ťü Lien-ťin, který měl zprovoznění české expozice na starosti. "Na druhou stranu jsme museli některá technická řešení pozměnit, abychom pavilon i expozici, které byly projektovány na půlroční trvání světové výstavy, mohli provozovat trvale," dodal.

Foto: ČTK

Pavilon byl znovu zprovozněn ve městě Chuang-chua

Farma si bílý pavilon ozdobený puky i jeho vybavení koupila za 33 miliónů korun kvůli tomu, že má k Česku, respektive k bývalému Československu, historické spojení. V polovině 20. století totiž Československo poskytlo Číně 670 zemědělských strojů a vyslalo specialisty. Ti místní rolníky naučili s nimi pracovat a pomohli se založením družstva i přidružené výroby. Od těch dob místo doznalo rozvoje, z někdejšího statku se stal velký obchodní komplex se 180 000 zaměstnanci a ropnou rafinerií. Buduje se zde nové město, které má mít do roku 2020 milión obyvatel.

Na náměstí by podle plánů neměla chybět replika kusu pražského Karlova mostu, kaple postavená v evropském stylu, čínská zahrada, obchodní centrum, pláž, parky. V expozici muzea farmy mají být historické traktory a další československé stroje.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám