Hlavní obsah

Růst španělské ekonomiky se zastavil, hrozí pád do recese

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Madrid

Španělské hospodářství zaznamenalo v letošním třetím čtvrtletí nulový růst. Informoval o tom server BBC s tím, že vývoj tamní ekonomiky příliš šancí na snížení deficitu v tomto roce nedává. Země je navíc na hranici recese.

Foto: Profimedia.cz

Španělsko má nejvyšší míru nezaměstnanosti v EU.

Článek

V porovnání s druhým čtvrtletím čtvrtá největší ekonomika eurozóny, po Německu, Francii a Itálii, stagnovala. Meziročně pak stoupla jen o 0,8 procenta. Problémem je podle ekonomů především slabá domácí poptávka.

Mezinárodní finanční trhy nadále vyjadřují znepokojení nad ekonomickým vývojem v zemi i nad dosavadním výsledkem vládních úsporných opatření. Vláda musí navíc řešit nezaměstnanost ve výši 22 procent, což se mimo jiné odráží na nižších příjmech z daní.

Prudce rovněž stouply během posledních dvou měsíců náklady španělské vlády na půjčky. Výnos desetiletých dluhopisů vzrostl z pěti procent na začátku října až na čtvrtečních 5,9 procenta.

Ekonomové předpokládají, že se pyrenejské zemi letos nezdaří splnit šestiprocentní cíl rozpočtového deficitu. Podle agentury Reuters zůstávají i výhledy na další čtvrtletí pochmurné, navíc na Španěly čeká příští rok další utahování opasků v souvislosti s vládními reformami.

Reklama

Výběr článků

Načítám