Hlavní obsah

Deficit veřejných financí vzroste, varuje ČNB

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Česká národní banka (ČNB) zhoršila pro následující roky odhad vývoje deficitu veřejných financí. V roce 2012 očekává centrální banka deficit 3,4 procenta a v roce 2013 deficit 3,5 procenta. Vyplývá to ze zprávy o inflaci, kterou ČNB publikovala v pátek.

Foto: Milan Malíček, Právo

Budova České národní banky

Článek

Pro letošní rok centrální banka odhad nezměnila a ponechala jej na 3,8 procenta. Pro přijetí eura je nezbytné dodržet tříprocentní hranici. Předchozí srpnový odhad ČNB počítal na příští rok s deficitem tři procenta a pro rok 2013 s 2,8 procenta.

Ministerstvo financí (MF) očekává, že deficit veřejných financí v letošním roce klesne na 3,7 procenta hrubého domácího produktu. Příští rok MF předpokládá zlepšení deficitu na 3,2 procenta HDP.

Celkový vládní dluh, který je tvořen dluhem centrální vlády a dluhy zdravotních pojišťoven, mimorozpočtových fondů a místních rozpočtů, by měl podle ČNB v poměru k HDP letos stoupnout na 40,2 procenta z loňských 37,55 procenta, příští rok by měl činit 42,3 procenta HDP a v roce 2013 pak 43,5 procenta. Celkový státní dluh podle kritérií pro přijetí evropské měny eura nesmí překročit 60 procent HDP.

Deficit veřejných financí se počítá z rozdílu příjmů a výdajů ministerstev a dalších státních úřadů, měst a obcí, vybraných příspěvkových organizací, státních i jiných mimorozpočtových fondů, Správy železniční dopravní cesty, transformační instituce Prisko, PPP Centra, veřejných vysokých škol, veřejných výzkumných ústavů, zdravotních pojišťoven, asociací a svazů zdravotních pojišťoven a Centra mezistátních úhrad.

Reklama

Výběr článků

Načítám