Hlavní obsah

Cigarety v krabičce bez loga. Austrálie přitvrzuje v boji proti kouření

– Sydney
Novinky, pit

Austrálie se stala první zemí, kde se budou prodávat cigarety v nevýrazném balení bez loga. Senátem prošel tvrdý zákon omezující kouření, očekává se i jeho schválení dolní komorou parlamentu. Uvedl to list The Guardian na svých internetových stránkách s tím, že tabákové společnosti se hodlají se svými žalobami obrátit k soudu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Od prosince roku 2012 se budou všechny cigarety prodávat v olivově zeleném balení, které je podle průzkumu nejméně přitažlivé pro kuřáky. Na krabičkách mají být výrazné nápisy a obrázky varující před škodlivostí kouření, a to v 75 procentech na přední straně a dokonce v 90 na zadní.

O podobném kroku v boji proti kouření uvažují rovněž další státy, například Velká Británie, Kanada či Nový Zéland.

Tabákový gigant British American Tobacco, který drží 46 procent na australském trhu, se hodlá v této věci obrátit na Nejvyšší soud. Mluvčí společnosti Scott McIntyre uvedl, že cigarety si kupují dospělí lidé, kteří znají rizika kouření, a že celou záležitost považuje za protiústavní. Podle něj jednotlivé společnosti utrží značné ztráty, a budou proto požadovat miliardová odškodnění.

Vzroste prodej nelegálních cigaret

Tabákové společnosti navíc poukazují na fakt, že nový obal podpoří prodej nelegálních cigaret. „Jakmile budou balíčky vypadat stejně, bude velmi snadno je kopírovat,“ dodává McIntyre.

„Jsme na to připraveni, pokud podniknou právní kroky, nedáme se zastrašit,“ kontrovala australská ministryně zdravotnictví Nicola Roxonová.

Ročně v Austrálii zemře v důsledku kouření zhruba 15 000 lidí. Země má jedny z nejpřísnějších protikuřáckých zákonů. Jsou zakázány reklamy na cigarety, stejně jako například kouření v barech, restauracích a zábavních podnicích.

Reklama

Výběr článků

Načítám