Hlavní obsah

Kondici české ekonomiky vidí v Bruselu ještě hůře

– Brusel

Česká ekonomika poroste do budoucna výrazně méně, než s čím se počítalo dříve. Alespoň to tvrdí prognózy Evropské komise (EK), které jsou ještě pesimističtější, než jaké představilo před nedávnem české ministerstvo financí či Česká národní banka (ČNB).

Foto: Profimedia.cz

Článek

Podle EK česká ekonomika v letošním roce vzroste o 1,8 procenta. Na jaře nicméně její odhady hovořily o dvouprocentním navýšení. Příští rok pak Brusel očekává navýšení jen o 0,7 procenta, zatímco na jaře se hovořilo ještě o 2,9 procenta. V obou případech jde o horší čísla, než s jakými zatím pracuje úřad Miroslava Kalouska (TOP 09).

Ministerstvo v poslední prognóze z konce října počítá s tím, že letos hospodářství stoupne o 2,1 procenta a příští rok o jedno procento. Jenže Kalousek už při prezentaci odhadu varoval, že se obává, že v lednu jeho úřad přijde s výrazně horšími čísly.

Výrazný propad růstu tuzemské ekonomiky rovněž odhaduje ČNB. Příští rok by tak měla růst o 1,2 procenta z předchozího odhadu ve výši 2,2 procenta. V roce 2013 odhaduje centrální banka růst HDP na 2,7 procenta, ještě v létě přitom hovořila o 3,8procentním hospodářském růstu.

Ještě pochmurnější scénář

ČNB rovněž vypracovala alternativní scénář ekonomického vývoje, který počítá se zpomalením růstu eurozóny téměř k nule a s pomalejším posilováním kurzu koruny. V takovém případě by tuzemská ekonomika v roce 2012 podle ČNB dokonce klesla o 0,4 procenta. Celková rizika jsou podle guvernéra centrální banky Miroslava Singera výrazná.

Klíčový pro vývoj v České republice, která je silně proexportní ekonomikou, je vývoj v sousedním Německu a obecně v celé eurozóně.

Německá ekonomika by podle EK měla letos narůst o 2,9 procenta, po čemž by mělo v roce 2012 následovat citelné zpomalení na 0,8 procenta. Celá eurozóna na tom bude podle Bruselu ještě o něco hůře. Blok tvořený 17 unijními státy by měl letos vzrůst o 1,5 procent a příští rok o 0,5 procenta. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám