Hlavní obsah

Odpisy stáhly matku ČSOB do nečekané ztráty

Brusel

Belgická bankovní a pojišťovací skupina KBC se ve třetím čtvrtletí kvůli odpisům v Řecku a Maďarsku propadla do nečekané čisté ztráty 248 miliónů eur (asi 6,3 miliardy korun). Vlastník české banky ČSOB však sdělil, že výsledky za říjen byly příznivé a že v celém letošním roce čeká solidní zisk 1,2 až 1,4 miliardy eur po devítiměsíčním výsledku 0,9 miliardy eur. Uvedla to agentura Reuters.

Foto: Francois Lenoir, Reuters

Ilustrační foto

Článek

KBC musela udělat oprávky na své úvěrové portfolio v Maďarsku, kde vláda nařídila bankám, aby klientům umožnily splácet devizové hypoteční úvěry v kurzu, který je pro ně výhodný, ale pro banky těžce ztrátový.

Odepsala rovněž část hodnoty řeckých a bulharských státních dluhopisů a měla i ztráty kvůli irskému realitnímu trhu. Celkem spolu s náklady odprodejů aktiv to KBC stálo 1,3 miliardy eur.

Skupina snížila objem vládních dluhopisů Itálie, Irska, Portugalska, Řecka a Španělska ve svém portfoliu za poslední čtvrtletí na 5,1 miliardy eur z 9,6 miliardy eur na konci června. Odepsáno již má 58 procent řeckých státních dluhopisů.

KBC nadále prodává pobočná aktiva a minulý měsíc prodala divizi privátního bankovnictví KBL za jednu miliardu eur a dceřinou pojišťovnu Fidea za zhruba čtvrt miliardy eur. Nyní hledá kupce pro polskou dceřinou banku Kredyt Bank a pojišťovnu Warta.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám