Hlavní obsah

Spotřební daň z nafty se snižovat nebude, poslanci návrh zarazili

Praha

Poslanci ve středu odmítli požadavek na snížení spotřební daně z nafty o 2,50 Kč, které navrhoval hospodářský výbor Sněmovny jako prostředek k oživení tuzemské poptávky, jež mělo vést ke zvýšení výnosu. Při projednávání tohoto bodu v rámci vládní daňové reformy zvedli ruku pro návrh jen poslanci opozice.

Foto: Profimedia.cz

Snížení spotřební daně mělo podle výboru přimět dopravce, aby více tankovali v České republice.

Článek

Snížení daně by vyneslo navíc pět až devět miliard korun, a to nejen na spotřební dani, ale i na dani z přidané hodnoty, tvrdil předseda hospodářského výboru Milan Urban z opoziční ČSSD s poukazem na studii Národohospodářské fakulty pražské VŠE. S tím souhlasili i členové výboru z vládních Věcí veřejných a z ODS.

Podle liberálních ekonomů spotřební daň od počátku loňského roku sice o jednu korunu na litr stoupla, výnos z této daně ale naopak poklesl. Podle odhadů sdružení silničních dopravců Česmad Bohemia přišla ČR kvůli vysoké ceně nafty až o osm miliard korun.

Ministerstvo financí situaci ohledně výběru daně monitoruje a analyzuje, ale se snížením sazby daně nesouhlasí, protože by očekávaný účinek nepřineslo, řekl již dříve mluvčí úřadu Ondřej Jakob.

Loni snížilo spotřební daň z nafty například Slovensko, očekávaný efekt se ale nedostavil. Vyšší spotřeba nafty podle dostupných informací vykryla jen z poloviny výpadek příjmů v důsledku snížení daňové sazby.

Reklama

Související články

Nafta by mohla zlevnit, a dokonce o 2,50 Kč

Sněmovní hospodářský výbor v úterý doporučil Sněmovně, aby v návrhu vládní daňové reformy schválila také snížení spotřební daně z nafty o 2,50 Kč na litr....

Výběr článků

Načítám