Hlavní obsah

Cena ropy může dramaticky stoupnout, varuje IEA

Novinky, pit

Cena ropy by se během několika příštích let mohla vyšplhat až na 150 dolarů za barel. Záležet bude na tom, nakolik klesne objem investic do těžby na Blízkém východě a v severní Africe. Uvedla to Mezinárodní agentura pro energii (IEA), kterou cituje server BBC.

Článek

"Jestliže bude objem investic v letech 2011 až 2015 o třetinu nižší než požadovaných 100 miliard dolarů (asi 1,8 biliónu korun) ročně, mohl by spotřebitele v krátkodobém výhledu potkat výstup cen ropy na 150 dolarů za barel," připomněla IEA.

Ceny "černého zlata" zůstaly relativně vysoké i letos, částečně kvůli narušení libyjských dodávek. Agentura varovala, že ceny ropy by se mohly v roce 2035 dostat až někam ke 212 dolarům za barel.

V úterý americký prezident Barack Obama souhlasil, že umožní další nové průzkumné vrty ropy a zemního plynu v oblasti Mexického zálivu a na Aljašce.

Cena plynu by měla podle IEA zůstat alespoň v krátkodobém horizontu stabilní, protože stoupají dodávky z tzv. nekonvenčních zdrojů, jakými je třeba břidlice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám