Hlavní obsah

ECB hasí požár, masivně vykupuje italské dluhopisy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn/Milán/Frankfurt

Evropská centrální banka (ECB) vstoupila na sekundární trh a začala z něj razantně vykupovat italské státní dluhopisy s více splatnostmi. Tvrdí to obchodníci, na které se odvolává agentura Reuters. ECB tak reaguje na silný růst výnosů italských dluhopisů a ignoruje přitom postoj Německa, které dalo několikrát otevřeně najevo, že tento postup neschvaluje.

Foto: Alex Grimm, Reuters

Sídlo Evropské centrální banky

Článek

Podle informací obchodníků nakupuje ECB papíry se splatností dva roky a deset let. Výnos klíčového italského dluhopisu se splatností deset let ve středu poprvé v historii eurozóny vystoupil až na 7,4 procenta. Sedmiprocentní hranice je podle expertů dlouhodobě neudržitelná. Je to stejná hodnota, po jejímž překonání byly nuceny požádat o zahraniční finanční pomoc vlády Řecka, Irska a Portugalska.

ECB italské dluhopisy odsává z trhu navzdory tomu, že ji od takového postupu zrazuje část jejích vlastních lidí. Letos například z vedení ECB kvůli soustavným nákupům dluhopisů zadlužených zemí eurozóny odstoupil šéf německé centrální banky Axel Weber. Na odchodu je i další německý zástupce Jürgen Stark.

Německo je kritické

Německá centrální banka ústy svého šéfa Jense Weidmanna v úterý uvedla, že nehodlá přispívat k záchraně eurozóny pomocí dalšího tištění peněz. Ačkoli centrální banky jsou nezávislé, Bundesbanka je v tomto zajedno s německou politickou reprezentací. Nelibost nad postupem ECB už dala najevo i kancléřka Angela Merkelová.

Zadlužení Itálie dosahuje asi 1,9 biliónu eur (zhruba 47,8 biliónu korun), což je nejvíce z celé eurozóny. V poměru k hrubému domácímu produktu zadlužení dosahuje zhruba 120 procent, což je po Řecku druhý nejhorší výsledek.

Reklama

Výběr článků

Načítám