Hlavní obsah

Skleničky z Číny obsahují nebezpečné kadmium a olovo, varuje ministerstvo

– Praha
Novinky, pit

Ministerstvo zdravotnictví vydalo varování před šestidílnou sadou skleniček Verona Apricot původem z Číny. Z okraje pro pití se totiž uvolňuje nebezpečné množství kadmia a olova, což může u člověka způsobit poškození orgánů jako jater a ledvin. Uvedl to mluvčí ministerstva Vlastimil Sršeň.

Článek

Šestidílná sada skleniček je balena v kartonu. Skleničky o objemu 30 mililitrů z čirého skla jsou zdobeny motivem větvičky s meruňkami, který zasahuje do pitného okraje. Na kartonu je zobrazena značka výrobku, název „Banquet for your home“ v několika jazycích, text „Eu norm“, objem, kód výrobku a čárový (EAN) kód.

Dále je zde uvedena webová adresa dovozce (www.vetroplus.cz) včetně adresy distributorů v různých zemích a symbol výrobku určeného pro styk s potravinami (kelímek s vidličkou).

„Riziko pro spotřebitele spočívá v tom, že při pití z takovéto odlivky může docházet ke kontaminaci rtů a nápoje toxickými kovy – olovem a kadmiem – a následně k jejich průniku do organismu člověka," uvedl hlavní hygienik ČR Michael Vít s tím, že toxicita kadmia je vysoká. Detoxikace je podle Víta pomalá a hrozí nebezpečí chronických otrav.

„U dospělých osob se trávicím ústrojím vstřebává až deset procent přijatého množství olova. U těhotných žen a malých dětí vstřebávání stoupá až na 40 procent,“ doplnil Vít.

Olovo podle hygienika prochází placentou, a proto je při expozici matky exponován i plod. Expozice olovem může vést k poškození celé řady orgánů: ledvin a jater, nervového systému, červených krvinek, cév a svalstva. Při nižších koncentracích dochází k neurologickým poruchám a poškození rozpoznávacích funkcí.

Reklama

Výběr článků

Načítám