Hlavní obsah

Itálie na kolenou, výnosy z dluhopisů překonaly kritickou hranici

Londýn/Milán
Aktualizováno

Výnos klíčového italského dluhopisu se splatností deset let během dopoledního obchodování vystoupil na sedm procent. To je hranice, která je podle expertů dlouhodobě neudržitelná, a je to stejná hodnota, po jejímž překonání byly nuceny požádat o zahraniční finanční pomoc vlády Řecka, Irska a Portugalska.

Foto: Kai Pfaffenbach, Reuters

Článek

Na vzestupu jsou i výnosy dluhopisů s dalšími splatnostmi, například u pětiletého papíru se výnos vyšplhal až na 7,2 procenta. To je pro Itálii zvlášť špatná zpráva, protože země má další aukci dluhopisů s touto splatností naplánovanou už na příští týden.

„Nikdo nechce půjčovat zemi, která by tento úvěr použila na úhradu úroků z předchozího úvěru. To je vyhazování peněz,“ uvedl Robert Peston z BBC. Itálie, jejíž zadluženost činí 120 procent HDP, by měla v roce 2012 vrátit na dluhu astronomických 360 miliard eur (asi devět biliónů korun).

„Další růst napětí na italských trzích v tuto chvíli již nikdo jiný kromě Evropské centrální banky zastavit nedokáže. Od jisté chvíle se panika šíří jako perpetuum mobile bez potřeby nových negativních impulsů,“ varuje analytik Jan Čermák z ČSOB. To podle něj potvrzuje i středeční rozhodnutí mezinárodního depozitáře Clearnet zvýšit požadované zálohy za používání italských dluhopisů ve finančních operacích.

K nervozitě na trzích částečně přispěla zpráva o chystané rezignaci italského premiéra Silvia Berlusconiho. To sice trhy vítají, ale vadí jim nejistota, která bude předání moci provázet. [celá zpráva]

Itálie jakožto třetí největší ekonomika eurozóny je příliš velká na to, aby mohla očekávat účinnou pomoc ze záchranného fondu. Podle agentury Reuters jsou o tom přesvědčeni mimo jiných i finský premiér Jyrki Katainen nebo rakouská ministryně financí Maria Fekterová.

Reklama

Výběr článků

Načítám