Hlavní obsah

Přeplatky energetické společnosti nevracejí, bezdůvodně se obohacují

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Někteří dodavatelé plynu či elektřiny si přeplatky při vyúčtování nechávají a započítávají je do dalších záloh. Podle časopisu dTest je to však v rozporu se zákonem a zákazník by se měl bránit a požadovat po svých dlužnících to, co oni požadují po něm.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Zákazník se tak může podle dTestu dostat do nepříjemné situace, zvláště jde-li o vyšší přeplatek, s jehož vrácením oprávněně počítá.

„Jednostranné převedení přeplatku do následujícího zúčtovacího období, neodsouhlasí-li konkrétní zákazník výslovně takový postup, je nepřípustné,“ říká Martina Vernerová, vedoucí právní poradny časopisu dTest. Pokud k souhlasu nedošlo, může podle Vernerové zákazník požadovat okamžité vrácení přeplatku spolu s úroky z prodlení a náhradu případně vzniklé škody.

Výhoda pro dodavatele

Zadržování přeplatků má z právního hlediska povahu bezdůvodného obohacení. Pro energetické společnosti je, na rozdíl od spotřebitele, velmi výhodné. Získají tak od zákazníků bezúročný úvěr a mají i určitou jistotu, že si zákazník spíše rozmyslí případnou změnu dodavatele energie.

„Převádění přeplatku je nejen neopodstatněné, ale může mít i nepříjemné praktické dopady. Mnozí zákazníci totiž hradí zálohy formou trvalé příkazu, jehož zrušení a zřízení je něco stojí. Pokud by však tak včas neučinili, přeplatek by si teoreticky mohli ,táhnout‘ dál skoro věčně, nebo by jej dokonce navyšovali,“ shrnuje závěrem Vernerová.

Vracení přeplatků u vybraných dodavatelů elektřiny
dodavatel elektřinyvracení přeplatků
Bohemia EnergyPřeplatek jakékoli výše může být použit na úhradu záloh na další zúčtovací období, nevrací přeplatek pod 100 Kč.
CentropolMůže převést přeplatek jakékoli výše nepřevyšující 200 Kč.
ČEZPřeplatek jakékoli výše může být použit na úhradu záloh na další zúčtovací období.
E.onPřeplatek vrací, nedohodne-li se se zákazníkem jinak.
PREPřeplatek jakékoli výše je použit k úhradě záloh na další zúčtovací období.
RWEMůže převést přeplatek ale i nedoplatek do výše nepřevyšující 200 Kč.
Zdroj:dTest

Reklama

Výběr článků

Načítám