Hlavní obsah

Dexia ve čtvrtletí odepsala 6,3 miliardy eur, na vině je i Řecko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž/Brusel

Francouzsko-belgická banka Dexia ve třetím čtvrtletí přišla o zhruba 6,3 miliardy eur (asi 158,6 miliardy korun). Za ztrátami je částečně restrukturalizaci a rychlý prodej belgické retailové součásti, částečně pak odpisy řeckých státních dluhopisů. Dexia se kvůli nim dostala do takových potíží, že ji v říjnu musely zachraňovat vlády Francie a Belgie. Uvedla to agentura Reuters.

Článek

Banka nesdělila, zda měla za čtvrtletí ztrátu nebo zisk. Management teď pracuje na rozdělení banky, což je součástí restrukturalizace. Prodejem belgické součásti do rukou belgické vlády získala  Dexia 4,1 miliardy eur (více než 102 miliard korun). Přibližně stejnou částku pak použila na splacení půjček.

Z řeckých státních dluhopisů a souvisejících zajišťovacích operací Dexia ve čtvrtletí utrpěla ztrátu 2,3 miliardy eur (asi 57,9 miliardy korun). Menší zisk ale banka měla z prodeje pojišťovací součásti v Turecku.

Vedle řeckých dluhopisů Dexia drží i dluhopisy dalších zadlužených zemí eurozóny. Například objem italských státních dluhopisů dosahuje asi deseti miliard eur (více než 250 miliard korun).

Reklama

Výběr článků

Načítám