Hlavní obsah

Temelín snížil kvůli poruše výkon prvního bloku

Energetici z Jaderné elektrárny Temelín museli snížit výkon prvního bloku na polovinu. Důvodem byla závada na elektrické ochraně jednoho ze čtyř hlavních cirkulačních čerpadel.

Foto: Profimedia.cz

Jaderná elektrárna Temelín

Článek

Výkon prvního bloku jaderné elektrárny byl snížen v úterý po poledni. Dodávky elektřiny z bloku ale přerušeny nebyly.

Na vině byla porucha elektrické ochrany jednoho z hlavních cirkulačních čerpadel. Podle mluvčího elektrárny Marka Svitáka by reaktor mohl na plný výkon znovu najet ještě v úterý večer.

Mimo plán energetici odstavili od rozvodné sítě první výrobní blok už dvakrát 8. března. Při zkoušce pohyblivosti rychločinných armatur zjištěna závada na elektrickém ovládání jedné z nich. Při opravě se armatura neplánovaně uzavřela a blok byl odstaven. Odpoledne bylo ovládání armatury opraveno a 9. března byla dodávka elektřiny z bloku obnovena.

Druhá neplánovaná odstávka, tentokrát 2. bloku, začala 6. září a trvala deset dnů. Podle zprávy Státního úřadu pro jadernou bezpečnost byl 6. září nad ránem na druhém bloku zjištěn zvýšený nátok mírně radioaktivní vody do speciální kanalizace a následně na dno a do jímky kontejnmentu (ochranné schránky reaktoru), což bylo pravděpodobně způsobeno vadnou zpětnou klapkou, která je umístěna mezi bloky 1 a 2. Šetření události ještě neskončilo.

Reklama

Výběr článků

Načítám