Hlavní obsah

Komerční bance klesl zisk, kvůli řeckým dluhopisům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Čistý zisk Komerční banky za letošní tři čtvrtletí klesl meziročně o 29,3 procenta na 7,041 miliardy korun. Propad byl důsledkem odpisu řeckých dluhopisů. Čistý zisk očištěný o vliv snížení hodnoty řeckých vládních dluhopisů naopak stoupl o 5,6 procenta na 10,5 miliardy korun. Hospodářské výsledky v úterý oznámila banka v tiskové zprávě.

Foto: archiv, Novinky

Článek

„Výnosy stouply jen mírně, limitovány především přetrvávajícími nízkými úrokovými sazbami a klesajícími poplatky za bankovní služby. I přes velmi pozitivní vývoj nákladů rizika z úvěrování celkové náklady rizika výrazně stouply v důsledku snížení hodnoty řeckých vládních dluhopisů,“ uvedla banka.

Čisté úrokové výnosy, které mají největší podíl na celkových výnosech, vzrostly o 3,4 procenta na 16,519 miliardy korun. Skupina zaznamenala nárůst díky růstu objemu poskytnutých úvěrů a depozit, který byl částečně kompenzován nízkými úrokovými sazbami na finančním trhu. Výsledek dále nepříznivě ovlivnil meziroční nárůst povinného odvodu do Fondu pojištění vkladů. Průměrná čistá úroková marže zůstala stabilní na 3,3 procenta.

Banka ohlásila dynamický růst úvěrování, celkový objem poskytnutých úvěrů narostl meziročně o 11,9 procenta na 435,1 miliardy Kč. Růst úvěrování bez zahrnutí přínosu z květnové akvizice 50,1 procenta podílu ve společnosti SGEF dosáhl 8,6 procenta. Úvěry rostly ve všech segmentech.

Klienti se děsit nemusí

Kapitálová přiměřenost činí 16 procent. „Komerční banka je velmi dobře připravena na splnění všech požadavků ohledně vlastního kapitálu bez ohledu na způsob, jak budou vyřešeny problémy vládních dluhů zemí GIIPS,“ píše se ve zprávě.

Ke konci září 2011 obsluhovala Skupina KB 2,6 miliónu klientů. Samotná Komerční banka měla 1,597 miliónu klientů, z toho 1,331 miliónu byli občané. Dalších 266 tisíc zákazníků bylo z řad podnikatelů, firem a korporací. Modrá pyramida obsluhovala 656 tisíc zákazníků a penzijní připojištění u Penzijního fondu KB využívalo skoro půl miliónu občanů.

Mateřské bance spadl zisk o 30 procent

Klienti Komerční banky měli k dispozici 396 bankovních poboček, 690 bankomatů a plnohodnotné přímé bankovnictví podporované dvěma telefonními centry. Téměř dvě třetiny (65 procent) jejích klientů využívaly alespoň jeden kanál přímého bankovnictví jako je internet nebo telefonní bankovnictví.

Komerční banka patří k největším bankovním skupinám v tuzemsku. Loni vykázala konsolidovaný čistý zisk 13,33 miliardy korun, což bylo meziročně o 21,1 procenta více. Hlavním majitelem Komerční banky je francouzská Société Générale s podílem 60,4 procenta. Té klesl čistý zisk ve třetím čtvrtletí v meziročním srovnání o 30,6 procenta na 622 miliónů eur (15,6 miliardy Kč).

Reklama

Výběr článků

Načítám