Hlavní obsah

Řecko by mohlo další peníze dostat ještě tento měsíc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Pokud se Řecko zaváže dodržet původně dohodnuté podmínky, mohlo by dostat další peníze ještě v listopadu. Řekl to v pondělí po zasedání ministrů financí eurozóny komisař EU pro hospodářské a měnové záležitosti Olli Rehn.

Foto: Yannis Behrakis, Reuters

Článek

K uvolnění další tranše úvěru v celkovém objemu 110 miliard eur (asi 2,7 biliónu Kč) by podle Rehna stačilo svolat telekonferenci, která by se mohla uskutečnit do 29. listopadu. Napsala to agentura AP.

"Budeme požadovat po řeckém vedení, aby zaslalo dopis podepsaný oběma hlavními stranami a potvrdilo tím odhodlání Řecka respektovat kroky, o nichž bylo rozhodnuto k ozdravění veřejných financí, i záchranný plán z 27. října," prohlásil předseda euroskupiny Jean-Claude Juncker.

Tento dopis podmíní odblokování pomoci Řecku ve výši osmi miliard eur, řekl Juncker. "Naše rozhodnutí je platné. Čekáme písemné potvrzení, že vláda (národní jednoty) přijímá celý tento balíček rozhodnutí," dodal.

Z dokumentu, který byl připraven pro jednání ministrů financí a z něhož cituje agentura Reuters, vyplývá, že země eurozóny rovněž chtějí ještě před koncem listopadu dokončit právní a technickou přípravu pro posílení efektivity Evropského fondu finanční stability (EFSF) na zhruba bilión eur (asi 25 bilionů Kč).

Takzvaná euroskupina jednala také o potížích Itálie. Ta je po Řecku druhou nejzadluženější zemí eurozóny a nyní se potýká i s krizí na politické scéně. Trhy na zvýšenou nervozitu kolem vývoje v Itálii reagovaly výprodejem italských státních dluhopisů, jejichž výnosy tak vzrostly na nový rekord za dobu, co existuje eurozóna. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám