Hlavní obsah

Francie se dává na šetření, do roku 2013 to má být až 19 miliard eur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Paříž

Francouzská vláda chce novým balíkem rozpočtových opatření v příštích dvou letech ušetřit nebo získat celkem 18,6 miliardy eur (asi 465 miliard korun). Plán by měl zajistit snižování rozpočtového deficitu a podpořit prestižní francouzský úvěrový rating před dopady dluhové krize eurozóny. Nová opatření vláda prezidenta Nicolase Sarkozyho přijímá jen půl roku před prezidentskými volbami.

Foto: Stáňa Seďová, Právo

Ilustrační foto

Článek

Plán předpokládá pro příští rok dodatečné úspory či nové příjmy v sumě sedmi miliard eur (175 miliard Kč) a v roce 2013 to má být 11,6 miliardy eur. Vláda navrhuje rychlejší zvýšení důchodového věku, vyšší daň z přidané hodnoty a dočasný nárůst daně ze zisků velkých firem.

Premiér François Fillon označil nové kroky za součást celkového plánu získat do roku 2016 úsporami a zvýšenými příjmy celkem 65 miliard eur, a splnit tím vytyčený cíl dostat za pět let deficit veřejných financí na nulu.

Udržení nejvyššího ratingu je důležité

Vláda koncem minulého měsíce snížila odhad růstu domácí ekonomiky pro příští rok na jedno procento z dříve očekávaných 1,75 procenta. To ohrozilo dosavadní plány snižování schodku, a Paříž se tak rozhodla přijít s dalšími úsporami. Jeden plán úspor už Francie oznámila na konci srpna, kdy mimo jiné navrhla vyšší zdanění bohatých. Paříž usiluje o to, aby ji nepotkal osud Spojených států a nepřišla o nejvyšší úvěrový rating na stupni AAA.

Vláda má v plánu snížit rozpočtový deficit příští rok na 4,5 procenta hrubého domácího produktu z letošních 5,7 procenta. Tříprocentní hranice chce dosáhnout v roce 2013. „Rozpočet na rok 2012 bude jedním z nejtvrdších, jaké Francie od roku 1945 zažila,“ řekl Fillon v sobotu. Pro Francii podle něj „udeřila hodina pravdy“.

Reklama

Výběr článků

Načítám