Hlavní obsah

Spotřeba elektřiny poroste, bude potřebovat investici bilión eur

Novinky, pit
Praha

Během následujících 15 let bude evropská energetika potřebovat investice ve výši bilión eur (asi 25 biliónů korun). V regionu střední a východní Evropy se v příštích 15 letech očekává nárůst spotřeby elektřiny o 36 procent, což znamená zvýšení o více než dvě procenta ročně. Plyne to ze studie KPMG.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

V západoevropských státech poroste spotřeba elektřiny v uvedeném období o něco pomaleji – celkový nárůst se bude pohybovat kolem 21 procent, roční pak bude přes jedno procento.

Modernizace, ale i rozvoj nových projektů

Podle odhadů bude v Evropě potřebný bilión eur investován zčásti do modernizace zastaralých elektráren – vzhledem k očekávanému vyššímu růstu poptávky bude nutné nahradit letitou infrastrukturu. Dalších 24 procent z této částky se vynaloží na rozvoj větrných elektráren a dalších 18 procent na solární energii.

„Hospodářská recese měla na sektor energetiky jenom krátkodobý dopad. V současnosti je oživení evropské ekonomiky podpořené zlepšujícím se investičním klimatem a rostoucí důvěrou spotřebitelů. Doprovází ho také rostoucí poptávka po energii,“  uvedl Otakar Hora z KPMG Česká republika.

Reklama

Výběr článků

Načítám