Hlavní obsah

Stavebnictví zpomalilo propad, krize přesto pokračuje

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Tuzemské stavebnictví v září meziročně zpomalilo pokles na 6,7 procenta po srpnovém propadu o 7,7 procenta. Počet zahájených bytů v září stoupl o 2,4 procenta, počet dokončených bytů naopak meziročně klesl o 41,5 procenta. Oznámil to Český statistický úřad.

Článek

Za celé třetí čtvrtletí poklesla stavební výroba o 8,4 procenta a od začátku roku se propadla výroba v porovnání se stejným obdobím roku 2008 o 14,9 procenta.

Problém spočívá v pozemním stavitelství, které v září přispělo k poklesu celými pěti procentními body. „Jinými slovy, ve stavebnictví se stále odráží splasknutí nemovitostní bubliny,“ uvedl ekonom Vladimír Pikora ze společnosti Next Finace. Klesá ale i inženýrské stavitelství, a to z důvodu šetření ve veřejném sektoru.

„Za problémy stavebnictví stojí nedostatečná poptávka domácností i státu. Na stavění nejsou peníze,“ je přesvědčen Pikora s tím, že tento fakt se odráží v propouštění stavebních firem.

Nevábné vyhlídky

Rostl nicméně počet vydaných stavebních povolení, konkrétně o 4,4 procenta v porovnání se stejným obdobím loňského roku. „Zde vidíme strach mnoha lidí z vyšší sazby DPH na stavební práce,“ připomněl Pikora.

V rámci segmentu bydlení roste výstavba rodinných domů. Naopak klesá počet zahájených bytů v bytových domech. „Zdá se, že na trhu je stále ještě mnoho neprodaných bytů, což u rodinných domů ve stejné míře neplatí. Nicméně i zde se bude šetřit,“ míní Pikora.

Stavebnictví nenahrávají ani škrty ve veřejném sektoru, který nemá na financování veřejných staveb. „Navíc už dnes je zřejmé, že rok 2012 bude podstatně slabší než rok 2011. Dokonce nelze ani vyloučit recesi. Navíc je velmi pravděpodobné, že DPH na stavební práce nevzroste jednou, ale hned dvakrát,“ varuje Pikora s tím, že stavebnictví se vrátí na své předkrizové hodnoty až po mnoha letech.

Reklama

Výběr článků

Načítám