Hlavní obsah

Průmyslová výroba v září zklamala, letos rostla zatím nejméně

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Evropa zpomaluje a Česko s ní. Průmyslová výroba v září meziročně zpomalila růst na 2,5 procenta po srpnovém zvýšení o 5,9 procenta. Letos jde zatím o nejnižší meziroční růst, jak uvedl Český statistický úřad (ČSÚ).

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Číslo je jednoznačně zklamáním, na trhu se očekával minimálně tříprocentní růst,“ sdělil analytik Jiří Šimek ze společnosti Citfin s tím, že meziměsíčně vzrostla průmyslová výroba jen o 0,1 procenta. Ještě začátkem roku přitom průmysl rostl dvouciferným tempem a v srpnu téměř šestiprocentním.

„Zpomalování českého průmyslu, které je znát již několik měsíců z nepříznivého vývoje nových průmyslových zakázek, tak již je zřejmé i z meziročního indexu průmyslové výroby,“ uvedl ekonom Pavel Mertlík z Raiffeisenbank.

Růst táhl automobilový průmysl

K růstu průmyslu tradičně opět přispěl automobilový průmysl, když výroba motorových vozidel vzrostla meziročně o 22,1 procenta. Výroba strojů a zařízení stoupla dokonce o 33,4 procenta. Jak připomněl Šimek, i nadále se potvrzuje rozhodující role poptávky ze zahraničí. Tržby z průmyslové činnosti z přímého vývozu průmyslových podniků vzrostly o 13,4 procenta, ale domácí tržby klesly o 9,9 procenta.

Podobně je na tom i vývoj nových zakázek. Domácí zakázky nadále klesají – v září o 12,4 procenta. „Celkově nové zakázky vzrostly o 2,6 procenta, ale k růstu je vrátil hlavně vývoj zahraničních zakázek růstem o 12,7 procenta,“ doplnil Šimek.

 Budoucnost nijak růžová

„Lze očekávat, že nejistá situace v eurozóně ohledně dluhové krize se v brzké budoucnosti negativně promítne právě do počtu nových zahraničních zakázek,“ informoval analytik Miroslav Novák ze společnosti Akcenta. Jako předstihový indikátor lze vnímat i německé průmyslové objednávky, které meziměsíčně poklesly o 4,3 procenta.

Vyhlídky průmyslu pro zbytek roku nejsou nijak oslnivé. Domácí poptávka růst průmyslu brzdí a rozhodně se nedá čekat, že se v dalších měsících situace výrazně zlepší. „Růst je tak nyní tažen hlavně zahraniční poptávkou, ale i ta bude dále klesat pro vlivem zpomalení světové ekonomiky a vývoje v eurozóně,“ je přesvědčen Šimek. Své nejlepší měsíce tak má český průmysl pro letošní rok už určitě za sebou.

Reklama

Výběr článků

Načítám