Hlavní obsah

Přebytek zahraničního obchodu je druhý nejvyšší v historii Česka

Novinky, pit
Praha
Aktualizováno

Zahraniční obchod skončil v září v přebytku 21 miliard korun, což je meziročně o 10,4 miliardy korun více. Jde tak o druhé nejvyšší kladné saldo zaznamenané v historii Česka, uvedl Český statistický úřad. Vývoz vzrostl o 7,8 procenta, dovoz pak o 3,5 procenta. V srpnu vykázala obchodní bilance přebytek pouhých 1,7 miliardy korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Dosud nejvyšší přebytek zahraničního obchodu byl dosažen za letošní březen, kdy se jednalo o 21,5 miliardy korun.

Tahounem zahraničního obchodu v září byly podle analytika Václava Frančeho z Raiffeisenbank opět stroje a dopravní prostředky, jejichž vývoz se meziročně zvýšil o 9,4 procenta. Naopak dolů táhly zahraniční obchod zejména minerální paliva, jejichž dovoz meziročně vzrostl o 8,7 procenta.

Závislost na exportu

Závislost české ekonomiky na exportu a závislost exportu na automobilovém průmyslu je v době poklesu ekonomiky velký problém. Minulé roky ukázaly, že nákup nového auta spotřebitelé odsouvají jako jednu z prvních věcí na lepší časy. „Pokud se naplní pesimistické scénáře odhadů tempa růstu ekonomiky pro rok 2012, budeme opět čelit problémům vývozu,“ připomněl analytik Tomáš Volf ze společnosti Citfin.

Česká národní banka i ministerstvo financí se předhánějí se zahraničními institucemi o pesimističtější výhled domácí ekonomiky v příštím roce. Tahounem domácí ekonomiky je export a tahounem domácího exportu je Německo. „Tempo růstu celé eurozóny by mělo být příští rok někde kolem kladné nuly, což nedává domácím podnikům příliš pozitivní vyhlídky,“ domnívá se Volf.

Saldo zahraničního obchodu se pravděpodobně podle Volfa do červených čísel propadat nebude, ale to bude díky nízkému dovozu a slabé aktivitě v ekonomice.

Reklama

Výběr článků

Načítám