Hlavní obsah

Nezaměstnanost ve Spojených státech klesla, je nejnižší za půl roku

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Míra nezaměstnanosti ve Spojených státech klesla v říjnu na devět procent ze zářijových 9,1 procenta. Jde o nejnižší hodnotu za půl roku. Pro srovnání, v říjnu 2009 činila míra nezaměstnanosti 10,1 procenta. Oznámilo to americké ministerstvo práce.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Americká ekonomika vytvořila za říjen 80 000 nových pracovních míst, to je zhruba o 20 000 méně, než činil odhad trhu. Za září pak vzniklo 158 000 nových pracovních příležitostí.

Většina nových míst vznikla v obchodním sektoru, v poradenství nebo ve službách a pohostinství.

Pomalý ekonomický růst a vysoká nezaměstnanost, to jsou zásadní problémy pro prezidenta Baracka Obamu i jeho republikánské soupeře v době, kdy země vstupuje do volebního roku.

Podle americké centrální banky (Fed) by se nezaměstnanost měla příští rok pohybovat mezi 8,5 až 8,7 procenta. Dřívější předpoklady hovořily o poklesu na 7,8 procenta. Fed rovněž snížil růst americké ekonomiky pro letošní rok na 1,6 až 1,7 procenta, což je přibližně o procentní bod méně, než uváděla předchozí prognóza.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám