Hlavní obsah

Podporu fondu EFSF neslíbil téměř nikdo z G20, šokovala trhy Merkelová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Cannes/Londýn
Aktualizováno

Podporu Evropskému fondu finanční stability (EFSF) na summitu zemí G20 v Cannes neslíbil prakticky nikdo z členských zemí. Podle agentury Reuters to řekla německá kancléřka Angela Merkelová.

Článek

Prezident Evropské unie Herman Van Rompuy uvedl, že země G20 se shodly na zvýšení objemu zdrojů Mezinárodního měnového fondu (MMF), zatím ale nevědí, jak toho dosáhnout. V únoru o tom budou jednat.

Posílení MMF má zabránit tomu, aby se dluhová krize rozšířila do velkých ekonomik, jako jsou Španělsko nebo Itálie. Ta už požádala MMF, aby dohlížel na její hospodářské a fiskální reformy, řekl v Cannes předseda Evropské komise José Barroso.

Sarkozy také uvedl, že Francie a Německo jsou pro zavedení daně z finančních transakcí a doufají, že toho dosáhnou v roce 2012.

Americký prezident Barack Obama zase uvítal, že Čína více uvolnila kurz jüanu, což je podle něj klíčový krok k posílení růstu ekonomiky. Čína byla dlouhodobě kritizována, že drží jüan nízko, aby podpořila export.

Propad akciových trhů

Největší dopad ale mělo vyjádření, že ESFS nikdo z G20 nepomůže. Euro po slovech Merkelové zamířilo dolů a ztráty prohloubil také akciový trh. Zpevnily naopak ceny německých dluhopisů.

Euro k dolaru v bezprostřední reakci oslabilo na 1,3806 USD, zatímco předtím, než Merkelová pronesla svá slova, se pohybovalo kolem 1,3830 USD. Německý akciový index DAX prohloubil ztrátu na zhruba 0,7 procenta na 6089 bodů, předtím byla jeho ztráta asi poloviční. Podobně britský index FTSE 100, který měl do té doby slabý zisk, spadl do ztrát.

Dluhová krize v eurozóně, kterou chtějí politici řešit hlavně zvýšením efektivity EFSF a za přispění MMF, byla hlavním tématem dvoudenního summitu G20.

Reklama

Výběr článků

Načítám