Hlavní obsah

Referendum se konat nebude, zatelefonoval Evropě řecký ministr financí

Novinky, pit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény

V Řecku výrazně poklesla možnost ohledně kontroverzního plánu uspořádat referendum, týkající se členství země v eurozóně. Tamní ministr financí totiž tuto variantu zamítl, jak informuje agentura Reuters.

Foto: Panagiotis Tzamaros, Reuters

Řecký ministr financí Evangelos Venizelos

Článek

Ministr Venizelos tuto skutečnost sdělil jménem řecké vlády telefonicky šéfovi tzv. euroskupiny Jeanu-Claudu Junckerovi, eurokomisaři pro hospodářství a měnové záležitosti Olli Rehnovi a německému ministru financí Wolfgangu Schäubleovi.

S myšlenkou referenda přišel řecký premiér Jorgos Papandreu. Plán však vyvolal nesouhlas mezi lídry eurozóny, stejně jako zděšení na finančních trzích. Řekové se v něm měli vyjádřit k další pomoci ze strany Evropské unie.

Cesta do Cannes

Řecký premiér se však dostal pod značný mezinárodní tlak a na konferenci zemí G20, která probíhá od čtvrtku do pátku ve francouzském letovisku Cannes, mu bylo důrazně promluveno do duše. Dokonce zde padaly názory, že evropští mocní si dokážou představit eurozónu i celou EU bez Řecka.

Papandreu tak poněkud obrátil a připustil, že referendum by nemuselo proběhnout, pokud nedávnou dohodu o další finanční pomoci podpoří i pravicová opozice.

V pátek čeká Papandrea hlasování o důvěře vlády. Podle předběžných informací není vůbec jisté, zda kabinet hlasování ustojí.

Reklama

Výběr článků

Načítám